Salade dressings

Een goede salade valt of staat met de dressing die je gebruikt. Met de groenten kun je eindeloos variëren en je kunt naar wens de salade extra vullend maken met vlees, vis, kaas of croutons, maar het belangrijkste is om je salade lekker op smaak te brengen. Dat doe je het beste met een heerlijke zelfgemaakte dressing vol smaak. Met deze 8 dressings pimp je al jouw salades en, geloof ons, zelfgemaakt zijn ze zoveel lekkerder dan de flesjes uit de supermarkt. Een bijkomend voordeel is: je kunt ze zelf op smaak brengen en precies zo zoet, zuur of scherp maken als jij lekker vindt.

Wil je iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Honing-mosterddressing

Doe 125 ml yoghurt, 60 ml olijfolie, 3 el dijonmosterd, 3 el honing, 2 el citroensap, 2 el appelazijn, 1 geperst teentje knoflook, ½ tl fijn zeezout en een flinke snuf versgemalen zwarte peper in een maatbeker en klop alles door elkaar tot een gladde dressing. Voeg eventueel naar smaak meer honing of mosterd toe. Lekker in een gemengde salade met amandelen en geitenkaas.

Blauwe-kaasdressing

Prak 70 g blauwe kaas en 3 el karnemelk door elkaar in een kom tot het mengsel de consistentie van cottage cheese krijgt. Roer er 3 el yoghurt, 2 el mayonaise, 2 tl wittewijnazijn, ¼ tl suiker en ⅛ tl knoflookpoeder doorheen. Breng op smaak met zout en peper. Lekker in een salade met sla, venkel, appel en walnoten.

Amerikaanse ranchdressing

Roer 50 ml karnemelk, ½ fijngesnipperde ui, ½ geperst teentje knoflook, een handvol fijngehakte peterselieblaadjes, een handvol fijngehakte dille, 2 tl fijne mosterd, 125 ml mayonaise en een snufje paprikapoeder door elkaar in een kom. Breng de saus op smaak met zout en peper. Lekker met ijsbergsla en tomaat.

Thaise pindadressing

Doe 3 el pindakaas, 2 el rijstazijn, 2 el limoensap, 3 el olie, 1 el sojasaus, 2 el honing, 2 el suiker, 2 teentjes knoflook, 2 cm verse gember, 1 tl zout en ¼ tl chilivlokken in een keukenmachine of blender en pureer alles helemaal glad. Voeg een handvol verse korianderblaadjes toe en pureer kort verder. Lekker in een salade met spitskool, wortel, taugé, paprika en lente-ui.

Caesardressing

Doe 5 ansjovisfilets (potje), 2 kleine teentjes knoflook, 2 verse eidooiers, 3 el versgeraspte parmezaan, 2 el citroensap, 1 tl dijonmosterd, ¼ tl fijn zeezout en ¼ tl versgemalen zwarte peper in een blender en mix helemaal glad. Laat de blender draaien en giet er in een dun straaltje 60 ml olijfolie bij tot er een romige dressing ontstaat. Serveer in de klassieke caesarsalade met romainesla, gebakken (vega) kipstukjes, croutons en geschaafde parmezaan.

Miso-gemberdressing

Klop 60 ml arachideolie, 3 el rijstazijn, 2 el witte misopasta, 2 el geraspte gember, 1 el sojasaus en 1 tl sesamolie door elkaar in een kom. Breng op smaak met witte peper. Lekker in een salade met sobanoedels, tofu en groenten zoals peultjes, spinazie, wortel en radijs.

Granaatappeldressing

Roer 1 geperst teentje knoflook, 1 el citroensap, 2 el granaatappelmelasse en 5 el extra vierge olijfolie door elkaar in een kommetje. Breng de dressing op smaak met zout en peper. Lekker over een Midden-Oosterse salade met geroosterde aubergine en paprika, sperziebonen, feta en granaatappelpitten.

Basilicum-muntvinaigrette

Pureer 10 g basilicum- en 10 g muntblaadjes met 1 teentje knoflook in een keukenmachine. Voeg het sap van 1 citroen, 2 el honing en 60 ml olijfolie toe en mix kort verder. Roer de geraspte schil van de citroen erdoorheen en breng de vinaigrette op smaak met zout en peper. Lekker in alle gemengde salades en handig om je overschot aan verse kruiden in te verwerken.

Lees ook: Move over, basilicum! Deze groene kruiden wil je proberen