Koken met eetbare bloemen
Misschien heb je het wel eens gezien in een restaurant of ben je zelf op zoek gegaan naar eetbare bloemen. Want zeg nou zelf, bloemen maken het geheel ontzettend aantrekkelijk en kunnen een hele andere smaakdimensie geven aan je gerecht. Weet je niet waar je moet beginnen? Wij maakten een handig overzicht met de meest gebruikte eetbare bloemen en de giftige soorten. Dus hup pak je mandje en duik je tuin in, zoek tussen het gras en achter de struiken naar rozen, viooltjes of goudsbloem om te plukken of zaai last-minute nog wat Oost-Indische kers. Deze zomer pimp jij je salades, soepen en sandwiches met vrolijke en heerlijke eetbare bloemen uit eigen tuin.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Veelgebruikte eetbare bloemen
De volgende bloemsoorten kun je eten. Sterker nog: ze geven een extra dimensie aan je gerecht. Niet alleen in looks maar ook qua smaak.
Bean blossom zijn paarse bloemetjes met een zoete bonensmaak en een krokante bite. Deze bloemen zijn goed te combineren met zomerse gerechten zoals schelpdieren, vis, kalfsvlees en gevogelte, zomerse groenten en vegetarische gerechten of in combinatie met desserts en chocolade.
Johnny Jump-Ups zijn ook wel bekend als miniatuur viooltjes, hebben een milde wintergroene smaak. Deze bloemen smaken erg goed bij fruitsalades en fruitsoorten zoals ananas, sinaasappel en mandarijn. Ook komen de bloemetjes tot hun recht bij een gerookt zalmgerecht, aardappels en eieren.
Oost-Indische kers heeft een heerlijk peperachtig aroma, vergelijkbaar met waterkers. De bloemen zijn oranjegeel tot oranjerood en zorgen voor kleur in groene salades. De bloemen werken ook goed in soepen, tartaarsaus en overal waar ook mierikswortel goed bij smaakt. De zaden kan je gebruiken als vervangers van kappertjes.
Orchideeën zijn geweldig om een tropische dimensie te geven aan je gerecht. Deze mooie bloem heeft een neutrale smaak en is ideaal om toe te voegen in salades. Orchideeën zijn erg smakelijk wanneer ze onder worden gedompeld in gesmolten chocolade.
Bernagie, ofwel komkommerkruid, smaakt zoals de naam al doet vermoeden naar komkommer. De bloemblaadjes hebben een intens donkerblauwe kleur en doen het goed als onderdeel van salades en andere zomerse gerechten. Behalve de bloemen worden ook de jonge blaadjes als spinazie of sla gegeten.
Viooltjes, rozen en lavendel lenen een zoete smaak aan salades of desserts.
Heldergele calendulas zijn een goed alternatief voor dure saffraan, hoewel minder spannend.
Pas op met giftige bloemsoorten
Ga niet de enthousiast aan de slag bloemen in je gerecht want sommige zijn giftig. Niet alle bloemen zijn eetbaar, veel bloemen zijn zelfs giftig. Gebruik bijvoorbeeld geen narcissen, boterbloemetjes of klaprozen in de keuken.
Een overzicht van giftige planten en bloemen:
Allamanda, Anemoon, Anthurium, Asclepias, Azalea, Christusdoorn, Clerodendrum, Clivia, Croton, Dieffenbachia, Gatenplant, Gloriosa, Herfststijloos, Hoya, Hyacint, Iris/Lis, Kamerbrem, Boterbloem, Kerstroos, Kerstster, Poinsettia, Klimop, Papaver, Kegelsleutelbloem, Lathyrus , Lelietjes-van-dalen, Narcis, Gebroken Hart, Helleborus, Hyacint, Goudenregen, Klaproos.
Koken met eetbare bloemen
Wil jij koken met eetbare bloemen? Soms kun je eetbare bloemen verkrijgen bij de groenteboer of biologische supermarkt, maar je kunt ze ook online bestellen. Om je wat meer inspiratie te geven, hebben wij onze favoriete recepten voor je verzameld.
Salade met kruiden en bloemen
Wil je met een simpele salade indruk maken? Voeg dan een handjevol bloemblaadjes toe. Je gerecht ziet er gelijk feestelijk uit!
> naar het recept: salade met kruiden en bloemen
Courgettebloemen met honing en azijn
Op het moment dat je courgettebloemen op de markt ziet liggen, mag je eigenlijk niet de kans voorbij laten gaan om ze in je mandje te stoppen. Deze beauty’s zien er niet alleen waanzinnig uit maar zijn ook een ware traktatie.
> naar het recept: courgettebloemen met honing en azijn
Kruiden- en bloemenijsblokjes
Geef het ordinaire ijsklontje een upgrade door er bloemen aan toe te voegen. Ziet er gelijk chique uit.
> naar het recept: kruiden- en bloemenijsblokjes