Eieren pocheren: wat houdt dat in?
Pocheren van eieren is een methode waarbij je het ei zonder schaal in water of andere vloeistof gaart. Het gestolde eiwit vormt een beschermend laagje rondom het eigeel dat juist vloeibaar dient te blijven. Je snijdt het ei pas aan tafel open, waardoor het eigeel eruit loopt en een heerlijk sausje op je broodje of salade vormt. Eieren pocheren is niet heel moeilijk als je eenmaal weet hoe dat moet. Is het weleens mislukt of durf je het thuis zelf niet aan? Geen zorgen, met onze tips wordt eieren pocheren een makkie!
Nooit meer dit soort culi-weetjes en recepten missen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief:
Een perfect gepocheerd eitje? Voeg wat azijn toe
Kies een middelgrote, hoge pan voor het pocheren van eieren. In een hoge pan kun je een flinke draaikolk creëren en zakken de eieren niet direct naar beneden. Vul de pan met water en breng het water aan de kook. Voeg daar een scheut natuurazijn aan toe en zet het vuur laag zodat het water alleen heel rustig borrelt. Door azijn aan het kookwater toe te voegen, gaat het eiwit sneller en beter stollen.
Eieren pocheren: zo doe je dat
Breek een ei in een klein espressokopje of een klein schaaltje. Gebruik bij voorkeur zeer verse eieren en geen eieren die al een tijdje in je koelkast liggen. Roer met een lepel of het handvat van een pollepel in het water zodat er een draaikolk ontstaat. Laat het ei voorzichtig in de draaikolk glijden. De draaikolk zorgt ervoor dat het eigeel gelijkmatig wordt bedekt door het eiwit en het ei een mooie vorm behoudt. Ook zakt het ei niet direct naar de bodem van de pan. Gaar het ei 3 minuten zonder eraan te komen, zodat het eiwit gestold is en de dooier nog vloeibaar is. Haal het ei voorzichtig met een schuimspaan uit het water, laat kort uitlekken en serveer direct.
Hoe serveer je gepocheerde eieren?
Hoe je je gepocheerde eitje het beste serveert, hangt natuurlijk van je persoonlijke smaak af. Hierbij in ieder geval wat lekkere serveertips!
Gepocheerd ei op een toast
Serveer je pocheerde eitje heel simpel op een sneetje geroosterd (brioche)brood met wat boter of op een toast met avocado. Wat zout en versgemalen peper en/of cayennepeper eroverheen en niets meer aan doen! Of maak eens eggs benedict – een populair Amerikaans brunchgerecht bestaande uit een toast met ham, gepocheerd ei en hollandaisesaus. De ham kun je naar wens vervangen door knapperige bacon of plakken gerookte zalm. Ook lekker: een knapperige brioche met gepocheerd ei, avocado en gerookte zalm.
Gepocheerd ei op gegaarde groenten
Gepocheerd ei kun je serveren op gegaarde groenten voor een feestelijk bijgerecht of vegetarisch hoofdgerecht. Een gepocheerd eitje bij witte asperges is een echte klassieker. Iets nieuws proberen? Serveer dit delicate eitje bij broccoli met cashew-fetapesto of snijbonen met dragon.
Gepocheerd ei op een salade
Gepocheerd eitje is een perfecte manier om je salade te pimpen en extra voedzaam te maken. Gebruik hiervoor een simpele gemengde salade van bladgroenten zoals spinazie en rucola. Probeer ook eens kropsla met gepocheerd ei en pecorino, saladenestje met gepocheerd ei of warme linzen-roodlofsalade met groene asperges, spek en een gepocheerd ei.
Gepocheerd ei op een pasta of risotto
Probeer ook eens gepocheerde eieren op een pasta of risotto te serveren. De vloeibare dooier zal de saus extra smeuïg maken en veel smaak toevoegen. En zeker wanneer je geen vlees gebruikt, kan je maaltijd vast wat extra eiwitten gebruiken. Probeer bijvoorbeeld deze frisse citroenrisotto met asperges en gepocheerd ei of pasta met groene saus en gepocheerd ei.