Advertentie
Eten opwarmen
Heb je heerlijk gekookt en nog wat restjes over? Gooi deze kliekjes dan nooit weg maar warm het eten gewoon opnieuw op. Want het opwarmen van eten is een geweldige manier om voedselverspilling te verminderen en tijd te besparen. Benieuwd hoe je dit het beste doet in de oven of magnetron? Lees dan snel verder!
Meer handige kooktips & recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief:
Eten opwarmen in de oven
Wil je eten opwarmen en heb je de tijd? Dan is de oven je beste vriend want hierin kun je voedsel voor langere tijd op een lage temperatuur verwarmen. Hierdoor behoud je de textuur en kan eten zelfs een knapperig korstje krijgen. Denk bijvoorbeeld aan pizza of lasagne, twee gerechten die beide erg geschikt zijn voor in de oven.
Het grote nadeel is dat het wat lang kan duren om eten te verhitten in de oven. Een oven moet namelijk van tevoren opwarmen en heeft meer tijd nodig voor verhitting dan de magnetron. Hier heb je niet alleen geduld maar ook energie voor nodig. Voor wie energie wil besparen tijdens het koken, is deze methode wellicht minder geschikt.
Eten opwarmen in de magnetron
Heb je weinig tijd? Dan is het gebruik van een magnetron misschien een beter idee. Hierin kan je snel en eenvoudig eten verhitten. In de magnetron kan je alle soorten eten opwarmen: van soepen tot stoofschotels. Houd er wel rekening mee dat de textuur niet behouden blijft en dat je eten zeker geen knapperig korstje krijgen. Dat maakt het eten vaak minder smaakvol.
Daarbij wordt de temperatuur niet altijd even gelijkmatig verdeeld waardoor een deel van het eten warm kan zijn terwijl een ander deel nog koud is. Het Voedingscentrum raadt aan om hiermee op te passen. Want in die koude gedeeltes kunnen nog bacteriën zitten waarvan je ziek kan worden.
Ook is niet elk voedingsmiddel even geschikt om opnieuw te verwarmen. Check dus altijd of het kan want er zijn veel feiten en fabels in omloop over bijvoorbeeld spinazie opnieuw opwarmen.
Tips voor eten opwarmen
Sommige gerechten kunnen beter worden opgewarmd in de oven en andere in de magnetron. Dat is afhankelijk van de textuur en samenstelling van het eten. Door deze tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat je eten veilig en smaakvol opwarmt:
- Wil je uitdroging voorkomen? Zorg er dan voor dat het voedsel goed is afgedekt. Dat kan bijvoorbeeld met een deksel, bord of magnetronfolie. Hierdoor kan het vocht niet ontsnappen en word je eten niet droog. Let er wel op dat je nooit aluminiumfolie in de magnetron gebruikt.
- Schep het eten tijdens het verwarmen regelmatig om. Zo zorg je ervoor dat het gelijkmatig wordt opgewarmd. Ook als je een draaiplateau in je magnetron hebt, is het nog steeds belangrijk om eten door te roeren.
- Verdeel de gerechten in kleine porties zodat ze sneller verwarmen.
- Zet de oven of magnetron op de juiste temperatuur en tijd. Let op dat de tijd afhankelijk is van de hoeveelheid en soort voedsel en pas de bereidingstijd hierop aan.
Onze tips
Dit zijn de lekkerste seizoensgroenten in mei
High tea: 9x recepten en alle do’s & don’ts
Tofu marineren: zo maak je tofu écht lekker
Aan de bak: dit zijn verschillende soorten deeg, bakpoeder en gist
Ouderwetse boterkoek bakken: tips en recept
Welke bloem is het meest geschikt om mee te bakken?
Zo kun je het beste salades bewaren & meenemen
De verschillende soorten peper op een rij
Geheim: dit moet je bij champagne eten!
Handig overzicht: hoeveel gram pasta per persoon?
Bestaat er ook goedkope champagne?
Zelf jus maken: het perfecte recept (met of zonder vlees)
Wat betekent brut en demi-sec bij champagne?
Do or don’t: mag ik champagne met ijs drinken?
Champagne rosé of wit: waar komt die kleur vandaan?
Paaseitjes over? Dit maak je ermee!
Marieke Slettenhaar
Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met een gepocheerd ei gek genoeg favoriet.