Bewering: (frituur)olie is gezonder dan vast frituurvet

Juist. Plantaardige olie is vanwege de onverzadigde vetzuren beter voor je dan vast frituurvet. Wel kan je olie beter niet boven 200°C verhitten omdat er dan ongezonde transvetzuren kunnen ontstaan.

Bewering: als je het frituurvet regelmatig ververst, hoef je het niet te filteren

Onjuist. De kleine deeltjes die achterblijven in het vet, verbranden bij elke frituurbeurt verder waardoor schadelijke stoffen ontstaan. Elke keer filteren na gebruik is dus een must en na maximaal vijf tot zeven keer frituren het vet verversen ook.

Bewering: je kunt beter bij lage temperatuur frituren dan bij een hoge

Juist en onjuist. Bij hoge temperatuur frituren (boven 180°C) zal de buitenkant snel verbranden terwijl de binnenkant ongaar blijft en ontstaan er snel schadelijke stoffen bij zetmeelrijke producten. Bij een lage temperatuur neemt het product echter meer vet op doordat de buitenkant niet snel dicht schroeit. Ideaal is een temperatuur tussen de 150°C en 175°C graden.