De zomer brengt ons niet alleen heerlijke zon, maar ook prachtig gerijpt fruit. Frambozen zijn favoriet maar soms lastig te bewaren: ze schimmelen snel en zijn best een kwetsbare fruitsoort. Zo kies je het beste bakje en houd je ze het langst vers! 
frambozen bewaren

Welke frambozen koop je?

Het allerleukst is natuurlijk vers van de boer, maar mocht je je op de markt bevinden of in de supermarkt zoek dan naar de exemplaren die het beste ruiken en die er fris en ongeschonden uitzien. Stop ze liever niet in een tas, maar geef ze VIP seats tijdens het vervoeren zodat er onderweg geen beurse plekken ontstaan.

Bewaartips

Zacht zomers fruit zoals frambozen maar ook aardbeien, bessen en bramen zijn buiten de koelkast één dag houdbaar. Niet heel erg lang… Wil je dit rekken tot wel 3 dagen? Probeer dan de volgende stappen eens:

  • Bewaar het fruit in de koelkast
  • Was ze pas als je ze gaat eten, dus niet voordat je ze in de koelkast legt
  • Leg het fruit gespreid op een bord op een stuk keukenpapier (check of er geen beschimmelde vruchtjes tussen zitten: gooi deze weg)
  • Dek ze niet af en laat alle steeltjes en kroontjes eraan zitten
  • Was het fruit pas vlak voordat je ze gaat eten met een zachte straal

Toch schimmel op je fruit? Gooi de hele vrucht dan weg, want schimmeldraden kunnen door de hele vrucht zitten. Heeft je zomerfruit een beurse plek? Dan kun je dit nog prima wegsnijden en de rest opeten.

Je eigen frambozenplant

En is er dan nog één vruchtje over? Pak een zeef uit de kast en druk er een framboosje doorheen. Één framboos heeft vaak zo’n 100 pitjes. De pitjes die je overhoudt spoel je even af onder een kraan en laat je drogen. Vul een glazen potje met wat aarde en leg de droge frambozenpitjes bovenop. Spray de grond vochtig en dek het potje af met wat vershoudfolie met een aantal gaatjes erin. Zet het potje op een koele, droge plek met genoeg frisse lucht. Voila, zo groei je zelf je eigen frambozenplantje, succes!

Aan de slag

Aan de slag met frambozen? Deze zomerse recepten zijn lekker met verse frambozen.
frambozen bewaren
Beeld: iStock