Advertentie
Garnalen pellen
Het pellen van garnalen kan best een lastig klusje zijn. Kop eraf, schaal verwijderen, pootjes weg. En ook niet onbelangrijk: het darmkanaal eruit. Het is een gepriegel in het begin, maar na een tijdje krijg je door hoe het moet. Zeker als je dit handige stappenplan volgt. Zo wordt garnalen pellen een koud kunstje!
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Zo pel je garnalen
Het pellen van de garnalen is even een klusje, dus neem er de tijd voor. Als eerste draai je de kop eraf. Pak met één hand de kop stevig vast en houdt met je andere hand de staart vast. Zo kun je met een kleine draaibeweging de kop er eenvoudig aftrekken. Gooi de kop daarna vooral niet weg want ze zitten bomvol smaak. Je kunt ze beter bewaren en bijvoorbeeld krachtige bouillon mee maken. Is de kop eraf? Dan kun je de schaal verwijderen. Druk hiervoor met je duim of wijsvinger tegen de schaal van de garnaal aan. Zo kun je het langzaam open breken. Schuif je vinger daarna voorzichtig langs de schaal zodat hij in zijn geheel loskomt. Daarna pel je hem eraf. Ten slotte blijven de poten over en dat is gelukkig het makkelijkste werk. Trek ze er simpelweg af of knip ze met een schaar los.
Darmkanaal garnaal verwijderen
Na het garnalen pellen komt pas het echte priegelwerk: het darmkanaal verwijderen. Deze heb je vast weleens zien zitten. De donkere streep door het lichaam van de garnaal is namelijk niet te missen. Deze grijs streep is het spijsverteringskanaal van de garnaal en je kan dus wel bedenken wat daar in zit. We hoeven je dus vast niet uit te leggen dat je die wil verwijderen voor het opeten. Hiervoor kun je het beste een scherp mesje gebruiken om een sneetje te maken langs de lijn. Daarna kun je het darmkanaal eruit halen. Vergeet daarna de garnalen niet goed af te spoelen onder koud water om eventuele viezigheid te verwijderen.
Recepten met garnalen
Nu je weet hoe je garnalen moet pellen, kun je ze verwerken in al je favoriete gerechten. Wat denk jij bijvoorbeeld van deze heerlijke recepten met garnalen?
Garnalencocktail
Een garnalencocktail is een klassieker waar je eigenlijk niet omheen kunt. Reden genoeg om gelijk te beginnen met garnalen pellen. De toevoeging van de harissa-mayonaise is verrassend. Maar nadat je dit recept hebt geprobeerd wil je ‘m waarschijnlijk nooit meer zonder.
> naar het recept: garnalencocktail met harissa-mayonaise
Tempura van garnalen
Dit is misschien wel onze favoriete manier van garnalen bereiden. Door het jasje van tempura worden ze superknapperig. Qua smaak? Een feestje bij elke hap!
> naar het recept: tempura van garnalen met gepofte-knoflookmayonaise
Spaanse garnalen met paprika en snelle aioli
In Spanje weten ze wel raad met schaaldieren, zeker met garnalen. Probeer deze variatie om het vakantiegevoel in huis te halen. Ga je toevallig binnenkort naar Spanje? Bekijk onze lijstje met hotspots voor Valencia en Barcelona!
> naar het recept: Spaanse garnalen met paprika en snelle aioli
Lees ook:
Shocking! Dit is het verschil tussen inktvis en octopus
Op zoek naar echte paella in Valencia
Waanzinnig weekendmenu: Spaanse gerechten
Onze tips
Tofu marineren: zo maak je tofu écht lekker
Aan de bak: dit zijn verschillende soorten deeg, bakpoeder en gist
Ouderwetse boterkoek bakken: tips en recept
Welke bloem is het meest geschikt om mee te bakken?
Zo kun je het beste salades bewaren & meenemen
De verschillende soorten peper op een rij
Geheim: dit moet je bij champagne eten!
Handig overzicht: hoeveel gram pasta per persoon?
Bestaat er ook goedkope champagne?
Zelf jus maken: het perfecte recept (met of zonder vlees)
Wat betekent brut en demi-sec bij champagne?
Do or don’t: mag ik champagne met ijs drinken?
Champagne rosé of wit: waar komt die kleur vandaan?
Paaseitjes over? Dit maak je ermee!
Aspergesoep maken: basisrecept, variaties en tips
Maiskolf bereiden: zo doe je dat
Marieke Slettenhaar
Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met een gepocheerd ei gek genoeg favoriet.