Advertentie
Zelf glühwein maken
De dagen worden korter, buiten wordt het steeds kouder en alle kerstlichtjes gaan gezellig aan. Niets fijner dan je tijdens deze winterse dagen te verwarmen aan een glaasje glühwein. De letterlijke vertaling van glühwein is dan ook ‘gloeiwijn’ omdat je er zo lekker van opwarmt.
Wil je ook iedere week recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Glühwein maken
Het drankje smaakt natuurlijk het állerbeste op een Duitse kerstmarkt, maar wist je dat je heel gemakkelijk zelf glühwein kan maken? Met dit recept maak je de lekkerste klassieke glühwein thuis. Nodig de buren maar uit, de borrel kan beginnen!
Recept voor zelf glühwein maken
Je maakt het klassieke drankje heel gemakkelijk zelf. Je neemt een ruime pan, schenkt hier één liter rode wijn in en laat deze zachtjes op een laag vuurtje staan. Let er goed op dat de wijn niet gaat koken, dan verdampt de alcohol.
Voeg hier vervolgens 2-3 eetlepels suiker (naar smaak), 1 vanillestokje, 1 kaneelstokje, 2 stuks steranijs, 3 kruidnagels en 2 kardemompeulen aan toe. Pers 1 sinaasappel uit en voeg aan de wijn toe. Laat het geheel ca. 30 minuten trekken op laag vuur zodat alle smaken in de wijn trekken.
Na een halfuurtje is je glühwein perfect. Serveer in een mooi glas en decoreer het evt. met een kaneelstokje en schijfjes sinaasappel. Voor het beste resultaat zeef je de glühwein voor het serveren, zo haal je alle stukjes kruiden er uit. Probeer ook eens onze variaties voor glühwein van port met laurier en rozemarijn en kersenglühwein.
Wil je graag alcoholvrije glühwein maken? Verhit 1 liter rode wijn en laat deze juist goed koken, dan verdampt de alcohol. Of gebruik 1 liter vlierbessensap aangelengd met water (1:1).
Als cadeau zelf glühwein maken
Het is ook erg leuk om van tevoren de kruiden bij elkaar te mixen. Vul hiervoor een fles met een ruime hals en draaidop met 2-3 eetlepels suiker (naar smaak), 1 vanillestokje, 1 kaneelstokje, 2 stuks steranijs, 3 kruidnagels en 2 kardemompeulen aan toe. Deksel erop en je bent klaar. Leuk voor jezelf of om aan anderen cadeau te geven tijdens de feestdagen!
Lees ook:
5x warme & winterse drankjes
Shaken, strainen en muddlen: cocktailtechnieken met Tess Posthumus
Borreltijd: 5x feestelijke cocktails
Onze tips
Dit zijn de lekkerste seizoensgroenten in mei
High tea: 9x recepten en alle do’s & don’ts
Tofu marineren: zo maak je tofu écht lekker
Aan de bak: dit zijn verschillende soorten deeg, bakpoeder en gist
Ouderwetse boterkoek bakken: tips en recept
Welke bloem is het meest geschikt om mee te bakken?
Zo kun je het beste salades bewaren & meenemen
De verschillende soorten peper op een rij
Geheim: dit moet je bij champagne eten!
Handig overzicht: hoeveel gram pasta per persoon?
Bestaat er ook goedkope champagne?
Zelf jus maken: het perfecte recept (met of zonder vlees)
Wat betekent brut en demi-sec bij champagne?
Do or don’t: mag ik champagne met ijs drinken?
Champagne rosé of wit: waar komt die kleur vandaan?
Paaseitjes over? Dit maak je ermee!
Marieke Slettenhaar
Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met een gepocheerd ei gek genoeg favoriet.