High tea

Je bent er vast bekend mee, een typische high tea. Dit Engelse fenomeen zien we ondertussen over de hele wereld. Is het niet voor een verjaardag, dan is het wel voor een vrijgezellenfeest of babyshower. Naast verse thee worden er vaak verschillende hapjes geserveerd op een grote etagère. Wat vaststaat is dat je van zoet naar hartig gaat. Soms begin je met een soepje, al krijg je vaak eerst fingerfood aangeboden zoals kleine sandwiches. Daarna volgen meestal versgebakken scones met jam en clotted cream waarna je overgaat op zoet gebak. Kleine taartjes of cupcakes verschijnen op tafel. Zoals de naam al doet vermoeden worden alle hapjes vergezeld door kopjes thee. Hoe ziet een ideale high tea er eigenlijk uit?

Please do:

  • High tea heette oorspronkelijk afternoon tea of low tea, vanwege de lage tafels waarop alles stond uitgestald. Officieel schenk je de thee tegen een uur of vier ‘s middags, maar elk tijdstip tussen twee en vier is acceptabel. Al bestaat de kans dat men in Engeland nog onderscheid maakt tussen een high tea of low tea. In dat geval is de high tea pas rond zes uur, en de ander aan het eind van de middag.
  • Schenk het kopje voor driekwart in met thee en vraag: “Milk, lemon or sugar?” Schenk de melk altijd bij de thee, niet andersom. Serveer er schijfjes citroen en suikerklontjes bij, nooit losse suiker.
  • Begin met de hartige hapjes om de honger wat te stillen. Eet dan de scones en sluit af met de overige gebakjes.

Definitely don’t:

  • Serveer niet te grote stukken taart. Alle hapjes moet je zonder bestek kunnen eten. Alleen voor clotted cream en jam mogen er mesjes liggen.
  • Echt een no go: hengelen met theezakjes. Gebruik losse thee en drink het liefst zwarte thee. Earl grey, ceylon en darjeeling zijn populair. Laat de thee ongeveer drie minuten trekken.
  • Roer de thee niet te enthousiast. Maak twee of drie keer een halve cirkel met je lepeltje. Let op: tegen je kopje tikken is uit den boze. Leg je lepeltje niet naast je kopje, maar op een speciaal daarvoor gereserveerd schoteltje. Vergeet deze niet op tafel te zetten tijdens jouw high tea!

Recepten voor een high tea:

Doperwten-cidersoep met pancettakruimels

Start je graag met een vers soepje? Dan raden we je aan om te kiezen voor een lichte soep. Er komen namelijk nog meer dan genoeg hapjes voorbij tijdens een high tea. Deze soep met doperwten is wat ons betreft perfect om mee te starten.

Doperwten-cidersoep met pancettakruimels

> naar het recept voor doperwten-cidersoep met pancettakruimels

Sandwich met gegrilde kip, appel en mosterddressing

Deze smaakvolle sandwich past goed bij het hartige gedeelte van een high tea. Snijd de boterhammen in kleine stukjes en serveer ze met een prikkertje erdoorheen. Ook voor dit recept geldt weer: maak niet teveel!

sandwich met gerookte kip, appel en mosterddressing

> naar het recept voor sandwich met gegrilde kip, appel en mosterddressing

Sandwiches met gekaramelliseerde bacon en cheddar

Ook weer zo’n heerlijke sandwich. Bacon en cheddar gaan ontzettend goed samen qua smaak. Daarnaast geeft het de sandwich ook een Engelse touch, dat maakt het extra leuk. Haal de cheddar niet in de supermarkt, maar ga eens langs een kaaswinkel. Echte cheddar proeft een stuk beter dan goedkope smeltkaas.

High tea: sandwiches

> naar het recept voor sandwiches met gekaramelliseerde bacon en cheddar

High tea: Roggebrood met blauwe kaas en vijgenjam

Blauwe kaas en vijgenjam is ook alweer zo’n combinatie die onweerstaanbaar lekker is. Roggebrood is wat zwaarder dan gewoon witbrood, serveer er niet teveel van aan je gasten. Snijd kleine driehoekjes van het brood en zet ze tussen de overige sandwiches op de etagère tijdens een high tea.

Roggebrood met blauwe kaas en vijgenjam

> naar het recept voor roggebrood met blauwe kaas en vijgenjam

Scones met clotted cream en abrikozenjam

Deze klassieke scones serveer je met clotted cream en abrikozenjam. Hou je niet zo van abrikozen? Kies dan een andere vruchtenjam die je lekker vindt, haast elke jam is lekker bij verse scones. Onze tip? Serveer de scones terwijl ze nog een beetje warm zijn.

High tea: scones met clotted cream en abrikozenjam

> naar het recept voor scones met clotted cream en abrikozenjam

High tea: lemoncurd met scones

Een klassieke combinatie: lemoncurd met scones. Gelukkig is het helemaal niet moeilijk om zelf lemoncurd te maken. Maak meteen een flinke pot, je kunt het namelijk goed bewaren in de koelkast. Zo is een schepje curd ook erg lekker door de yoghurt of kwark!

Lemoncurd met scones

> naar het recept voor lemoncurd met scones

Mini-brioches met sinaasappel-gemberspread

Deze mini-brioches zijn de perfecte overgang van hartig naar zoet. Heerlijke broodjes met een spread op basis van mascarpone. Deze breng je op smaak met vruchtenspread (bij voorkeur sinaasappel) en gember. Een goede combinatie, zeker bij een kopje warme thee!

Mini-brioches met sinaasappel-gemberspread

> naar het recept voor mini-brioches met sinaasappel-gemberspread

Chocoladecupcakes met peanut butter-salted caramel-meringuetopping

We zijn toegekomen aan de zoete gerechten van een high tea! We beginnen met deze heerlijke cupcakes. De topping van meringue met pindakaas en gezouten karamel maakt dat deze cupcakes onweerstaanbaar worden!

Chocoladecupcakes met peanut butter-salted caramel-meringuetopping

> naar het recept voor chocoladecupcakes met peanut butter-salted caramel-meringuetopping

High tea: mini-pecan pies

Hou je van pecan pie? Dan mogen deze fijne taartjes niet ontbreken bij je high tea! Gegarandeerd succes, zeker met een flinke dot slagroom bovenop de taartjes. Eet smakelijk!

High tea: mini pecan pies

> naar het recept voor mini-pecan pies

Lees ook: Zet jij je kopje thee al je hele leven verkeerd?

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.