Veel Noord-Afrikaanse gerechten ontstaan in een traditionele tajine van klei en keramiek. De onderkant is een brede, ronde en ondiepe schaal dat zowel gebruikt wordt voor koken en serveren, de bovenkant van een tajine bestaat uit een kegelvormige deksel. Het gerecht wordt ook tajine genoemd en is een rijke stoofpot van vlees, kip, of vis, groente en een kruidige saus. De tajine heeft z’n weg naar Nederland gevonden. Het zijn vaak prachtig beschilderde items en een tajine misstaat zeker niet in je keuken. Maar hoe gebruik je een tajine?

Tips & tricks voor het koken met een tajine

Voordat een nieuwe tajine kan worden gebruikt is het verstandig om de tajine voor te behandelen, anders bestaat de kans dat hij breekt tijdens het bereiden van je eerste gerecht. Week de tajine eerst drie dagen in koud water en bak hem vervolgens af in een hete oven. Ready to cook! Zo zorg je ervoor dat de tajine steviger wordt en niet zal barsten, ook blijft de anti-aanbaklaag behouden en zal je geen brandgeurtjes krijgen tijdens het koken.
Een tajine wordt gebruikt om mee te koken, maar ook als schaal om het gerecht direct in te serveren. Omdat je de ingrediënten niet roert of omschept tijdens het slow-cooken is het goed om na te denken hoe je de ingrediënten in de schaal plaatst zodat je direct een prachtige tafelpresentatie hebt!
Traditioneel wordt er gezamenlijk gegeten in het Midden-Oosten. Vrienden en familie verzamelen zich rondom de tajine en eten met de hand. Ze gebruiken stukjes Marokkaanse brood om vlees, groente en saus op te scheppen.
Kook alles op een laag tot middellaag vuur. Een tajine is bedoeld voor slow-cooking. Door het langdurig sudderen wordt alles heerlijk mals en de specerijen maximaal opgenomen in het gerecht.
Tajine tips
Gebruik een diffusor tussen de tajine en de warmtebron. Je kunt een tajine ook gebruiken op open vuur of houtskool, maar het is dan lastig om een constante temperatuur aan te houden.
Olie is van essentieel belang. Gebruik genoeg (olijf)olie, anders eindig je met verschroeide ingrediënten. In de meeste recepten (voor 4 tot 6 personen) gebruik je 1/3 tot 1/4 kop olie. De olie mengt zich met de vloeistoffen en specerijen uit het gerecht en zorgt voor een heerlijke saus.
Gebruik niet teveel water. Stoom condenseert in de kegel-vormige top en keert terug naar de schotel.
Probeer het koken niet te onderbreken door de deksel te vaak op te tillen.
Geduld is een schone zaak. De tajine moet langzaam koken. Een gerecht met kip duurt ongeveer twee uur om door te koken, terwijl rundvlees of lam zelfs tot vier uur nodig heeft.
Heet water en bicarbonaat (of zout) zijn voldoende voor het schoonmaken van je tajine. Dep de tajine vervolgens droog en wrijf ‘m in met olijfolie.