Het juiste gereedschap

Om een pompoen makkelijk te schillen, heb je maar een paar dingen nodig: een grote plank, een groot mes, een lepel en – het belangrijkste – een dunschiller. Gebruik voor het schillen van pompoen nooit een schilmesje maar altijd een dunschiller van zogenaamd Y-model, met een stevige greep in het midden en bovenaan een breed horizontaal mesje. Daarmee gaat het schillen het snelst, makkelijkst en veiligst!

Hoe schil je een pompoen?

Heb je alle benodigdheden verzameld? Schil nu je pompoen in deze vier simpele stappen:

  1. Zet de pompoen staande op de plank en snijd hem van boven naar beneden doormidden. Probeer niet de steel te halveren, dat is veel harder dan het vruchtvlees en gaat dus veel moeilijker. Zet het mes net naast de steel en snijd de pompoen in een vloeiende beweging van boven naar beneden in tweeën.
  2. Leg de pompoenhelften met de bolle kant naar beneden op de plank en schraap er met een lepel de pitten uit.
  3. Draai de pompoenhelften om en snijd de steel(aanzet) en de harde onderkant van de pompoen eraf.
  4. Houd de pompoen met de snijkant naar beneden met één hand vast en schil met de andere hand met de dunschiller de schil eraf.

De ultieme truc

Wil je het jezelf nog makkelijker maken, dan is er deze ultieme truc! Zet de pompoenhelften met de snijkant naar beneden op een magnetronbestendige schaal met een klein laagje water erin. Zet de pompoen in de magnetron en verhit op de hoogste stand ca. 5 minuten. Herhaal dit eventueel 1 of 2 keer, afhankelijk van de grootte van de pompoen. Door de verhitting wordt de schil zacht en kun je hem makkelijk eraf pellen met een dunschiller, een mesje of zelfs alleen met je handen. Laat de pompoen wel eerst iets afkoelen zodat je je vingers niet verbrandt.

Lees ook: Zelf pompoenpitten roosteren – zo doe je dat

Aan de slag

Ben je al uitgespeeld met de pompoenklassiekers en op zoek naar wat nieuwe pompoeninspiratie? Deze heerlijke pompoenrecepten zijn net even wat anders:

Paddenstoelen-pompoenquiche met notenbodem

Pompoen pot pies

pompoen pot pies

Braadkip met fregola, pompoen en salie