Is bevroren fruit gezond?

Diepvriesfruit heeft een aantal voordelen ten opzichte van de reguliere variant. Zo kun je zelfs in de winter je favoriete zomerse bessen eten. Ook is een bevroren vrucht natuurlijk langer houdbaar, wat zorgt voor minder voedselverspilling. Zeg dus maar dag tegen de teleurstelling die je ervaart als jouw frambozen wéér bedorven uit de koelkast komen. Dat klinkt veelbelovend, maar is bevroren fruit ook net zo gezond als vers fruit?

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Fruit op zijn verst

Om die vraag te beantwoorden, is het belangrijk om te weten wanneer vruchten eigenlijk op hun best zijn. Oftewel, wanneer ze de meeste vitaminen, mineralen en natuurlijke antioxidanten bevatten. Dit is wanneer je ze op hun rijpst vers van de boom haalt. Hoe sneller je het fruit vervolgens eet, hoe meer je profiteert van de gezondheidsvoordelen.

De vruchten die in de supermarkt in het schap liggen, zijn vaak al wat eerder geplukt. Dit omdat ze natuurlijk nog vervoerd moeten worden en langer houdbaar blijven. Op het moment dat dit fruit wordt geplukt, is de maximale hoeveelheid gezonde voedingsstoffen dus nog niet bereikt.

Is diepvriesfruit gezond?

Bij bevroren fruit gaat dit proces anders. In dit geval worden dit lekkers wél geplukt als ze op hun rijpst zijn. Vervolgens worden de vruchten al binnen enkele uren ingevroren. Hierdoor verliezen ze nauwelijks hun gezonde voedingsstoffen. Het is hierbij wel belangrijk dat dit invriezen op de juiste temperatuur gebeurt: niet warmer dan -18 graden. Stop het fruit ook niet opnieuw in de vriezer als het eenmaal ontdooid is: dit gaat juist ten koste van de vitaminen en mineralen. Lees hier alle tips & tricks over invriezen.

De beste keuze

Dus: is bevroren fruit gezond of kun je beter gaan voor vers? Als je de kans krijgt om een rijpe appel te eten die net van appelboom komt, doe het! Dan profiteer je van de meeste gezondheidsvoordelen. Diepvriesfruit is echter ook gewoon een prima keuze en bevat vaak evenveel of zelfs net wat meer voedingsstoffen dan verse vruchten. Kies eigenlijk vooral wat je lekker vindt, of dat nu kersen uit de diepvries of een handjevol verse cranberry’s zijn.

Is bevroren fruit gezond?

Lees ook:

Bronnen: Keuringsdienst van Waarde & CNN Health.