Advertentie
Kerstkalkoen voor de feestdagen
Een kerstkalkoen is een van de meest beroemde en beruchte gerechten van de feestdagen. Al is het serveren van een kerstkalkoen in ons kleine kikkerlandje niet zo gangbaar als in Engeland of Amerika, bij veel families staat dit spektakelstuk toch echt elk jaar weer op het menu. Daarom delen wij een stappenplan hoe jij de lekkerste kerstkalkoen zelf maakt – inclusief vulling én jus.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
De vulling voor een kerstkalkoen
We beginnen met de vulling voor de kalkoen, de smaakmaker! De vulling zit vol met wintergroenten zoals wortel en ui. Maar ook rookworst mag in de vulling niet ontbreken. De worst geeft de vulling net dat beetje éxtra smaak. Probeer het eens, deze vulling is verrukkelijk.
> naar het recept voor de vulling van de kerstkalkoen
Kerstkalkoen
Vervolgens bereiden we de kalkoen. Hoe lang de kalkoen precies in de oven moet, is afhankelijk van de grootte. Een goede regel is om de kalkoen ca. 45 minuten per kilo te braden. Plaats de kalkoen op een rooster zodat de kalkoen niet in het braadvet ligt en de hete lucht aan alle kanten om de kalkoen kan circuleren. Zo gaart de kalkoen gelijkmatig. De kalkoen is goed gaar als de kerntemperatuur van de kalkoen 70°C is.
> naar het recept: kerstkalkoen
Jus voor erbij
Als laatste hoort daar natuurlijk een lekkere sappige jus bij. Laat de kalkoen rusten voor je hem aansnijdt. Zo kunnen de sappen zich in het vlees verdelen en komt de kalkoen mals op je bord. Bovendien geeft het je mooi de tijd om van het braadvocht en heerlijke jus te maken die je bij de kalkoen serveert.
> naar het recept voor jus voor erbij
Lees ook:
Kerstmenu van Donna Hay
Kerstmenu 2023: inspiratie en ideeën voor een heerlijk kerstdiner
Hoofdgerecht kerst: van vlees tot vis en vegetarisch
Onze tips
Dit zijn de lekkerste seizoensgroenten in mei
High tea: 9x recepten en alle do’s & don’ts
Tofu marineren: zo maak je tofu écht lekker
Aan de bak: dit zijn verschillende soorten deeg, bakpoeder en gist
Ouderwetse boterkoek bakken: tips en recept
Welke bloem is het meest geschikt om mee te bakken?
Zo kun je het beste salades bewaren & meenemen
De verschillende soorten peper op een rij
Geheim: dit moet je bij champagne eten!
Handig overzicht: hoeveel gram pasta per persoon?
Bestaat er ook goedkope champagne?
Zelf jus maken: het perfecte recept (met of zonder vlees)
Wat betekent brut en demi-sec bij champagne?
Do or don’t: mag ik champagne met ijs drinken?
Champagne rosé of wit: waar komt die kleur vandaan?
Paaseitjes over? Dit maak je ermee!
Willem van Santen
Heeft geen grote bezwaren tegen ananas op pizza. Heeft wel grote bezwaren tegen kiwi en papaja. Als kok is hij klassiek Frans opgeleid, maar nu ontdekt hij al jaren recepten van over de hele wereld bij foodies magazine.