Artisjok past goed in tal van gerechten. Je kan ze grillen, koken, bakken, verwerken in salades, pasta of zelfs je pizza mee beleggen. Maar voordat je ermee kunt koken, moet je artisjok eerst snijden. Wij delen hoe je dat het beste kan doen.

Wil je iedere week handige kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Artisjok snijden

  1. Snijd de artisjok net voor het midden, vanuit de steel gezien, doormidden met een broodmes. Het is de bedoeling dat de meeldraden van de bloem er afgesneden worden.
  2. Snijd de steel van de artisjok. Bij kleine artisjokken kun je eventueel een stukje van de steel laten zitten.
  3. Snijd rondom de blaadjes van de artisjok, zodat alleen de bodem overblijft. Als er nog een stukje steel aan de artisjok vastzit, wordt de steel ook ‘geschild’. Gebruik hiervoor een tourneermesje (een schilmesje met een ronde snede).
  4. Verwijder het hooi (de haartjes op de bloembodem) en schep met een scherpe lepel het artisjokhart (de bloembodem) uit de artisjok. Verwerk het artisjokhart daarna meteen, of leg hem in een bak met koud water en wat citroensap, want de groente verkleurt binnen enkele seconden.
  5. Verwerk het artisjokhart daarna meteen, of leg hem in een bak met koud water en wat citroensap, want de groente verkleurt binnen enkele seconden.

Recepten met artisjok

Nu je weet hoe je artisjok kan snijden, kun je ermee aan de slag gaan. Wat denk je van deze heerlijke recepten met artisjok?

1. Orzosalade met artisjok

> naar het recept: orzosalade met artisjok

Orzosalade met artisjok

2. Artisjokharten met tuinbonen

> naar het recept: artisjokharten met tuinbonen

Artisjokharten met tuinbonen

3. Gepaneerde artisjok met aardpeerpuree en spek

> naar het recept: gepaneerde artisjok met aardpeerpuree en spek