Alcohol vervangen
In veel klassieke gerechten zit een scheutje alcohol, wat dacht je bijvoorbeeld van coq au vin of romige risotto? De toegevoegde drank maakt het geheel simpelweg net even wat lekkerder. Gelukkig is koken zonder alcohol ook heel goed mogelijk, die kun je namelijk gewoon vervangen! Voor wie de klassiekers zonder drank wil maken, hebben wij de beste non-alcoholische vervangers op een rijtje gezet. Al zal de smaak zeker niet geheel hetzelfde zijn, met deze vervangers voor alcohol kom je bij de meeste klassieke gerechten al een heel eind.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Sherry
We trappen het lijstje met alcohol vervangers af met een alternatief voor sherry. Dit is een versterkte wijn met een licht notig en een beetje gistige smaak. Omdat het een wijnsoort is, wordt er ook sherry-azijn gemaakt. Dit is een goede non-alcoholische vervanger voor sherry. De kenmerkende notige smaak blijft namelijk goed herkenbaar in de azijn en geeft je dressings of sauzen een enorme boost. Zo maak jij jouw sherry-sjalotjes alcoholvrij! Wil jij juist sherry in een dessert vervangen? Dan worden fruitsappen zoals sinaasappelsap of ananassap vaak aangeraden, omdat je daarmee een zoete smaak toevoegt.
Alcohol vervangen: rode wijn
Rode wijn wordt in gerechten niet alleen voor de rijke smaak, maar ook voor het zuurtje toegevoegd. Eerlijk is eerlijk, het is knap lastig om een 1:1 vervanger hiervoor te vinden. Waarmee je de rode wijn vervangt, hangt af van het soort gerecht. Ga jij voor een dessert? Dan kan je de rode wijn vaak met fruitsap vervangen. Bouillon is daarentegen weer geschikter voor een stoofpotje.
Druiven-, bessen-, cranberry-, of granaatappelsap: in zoete gerechten zoals stoofpeertjes of appeltjes in rode wijn kun je wijn prima vervangen met een fruitsap. Deze verschillende fruitsappen zijn namelijk allemaal rijk aan smaak, ietwat zuur en hebben ook een prachtige rode kleur die je gerecht net dat beetje extra geeft. Zo maak je het dessert gelijk helemaal childproof.
Kippen-, runder- of groentebouillon: de diepe rijke smaak van rode wijn kan je vervangen met bouillon. Dit is bij stoofpotjes de perfecte oplossing om het geheel toch veel smaak te geven. Vervang bijvoorbeeld de rode wijn in een klassieke boeuf bourguignon of ragù door wat extra bouillon. Al geeft de bouillon gerecht de smaak die je nodig hebt, het zal niet voor een zuurtje zorgen. Mis jij dat? Je kan eventueel een eetlepel (rode wijn)azijn per 250 ml bouillon toevoegen.
Rode wijnazijn: voor wie dat zuurtje van de wijn niet kan missen, is rode wijnazijn een goede non-alcoholische vervanger. Balsamicoazijn zou eventueel ook kunnen wanneer je het gebruikt om te marineren of koken. Als smaakmaker an sich is balsamico door de unieke smaak minder geschikt. Let er wel op dat je niet te veel toevoegt, dan kan het geheel wat te zuur uitvallen. Blijf goed proeven en vul het eventueel met bouillon aan.
Alcoholvrije vervangers voor witte wijn
Appel-, peren-, of witte druivensap: net als bij rode wijn kun je witte wijn in desserts het beste vervangen door fruitsap. Kies ditmaal voor een lichte variant zodat de kleur niet te veel overheerst. De zoete ondertoon van het sap past juist goed bij nagerechten zoals gepocheerde peer met macadamiacrumble en gepocheerde perzik
Verjus: voor wie bij de fruitsappen net dat zuurtje mist, is verjus de oplossing. Dit is een sap dat vaak wordt gemaakt van onrijpe druiven, appels of kruisbessen. De smaakmaker wordt gebruikt als non-alcoholische vervanger van witte wijn en is perfect te gebruiken om je pan af te blussen. Wanneer je een risotto op het menu hebt staan, is verjus je beste vriend.
Kippen- of groentebouillon: wil jij diepte en smaak aan je gerecht toevoegen? Gebruik dan bouillon ter vervanging van witte wijn. Zo maak je eenvoudig een klassiek gerecht alscoq au vin blanc alcoholvrij. Mis je dat zuurtje? Voeg dan voor extra smaak een eetlepel (witte wijn)azijn per 250 ml bouillon of wat citroensap toe.
Citroensap: wanneer je dat zuurtje in je gerechten mist, kan je wat citroensap aan je gerecht toevoegen. Zorg er wel voor dat het citroensap met de helft verdunt, anders smaakt het geheel wellicht net iets te veel naar citroen. Voeg vervolgens slechts 1 eetlepel van dit mengsel per 250 ml bouillon toe.
Witte wijnazijn: om het gerecht net dat beetje zuur te geven, kun je witte wijnazijn gebruiken. In de azijn zit namelijk de rijke smaak van de witte wijn, maar dan zonder de alcohol.
Alcoholvrije vervangers voor amaretto
Dit is misschien wel de eenvoudigste in het lijstje met alcohol vervangers. De gemakkelijkste alcohol om te vervangen is amaretto. Want deze amandelachtige likeur kun je eenvoudig met amandelsiroop vervangen. Vooral in desserts zal je het verschil nauwelijks merken.
Bier
Met de groeiende populariteit van speciaalbieren wordt er steeds vaker bier aan gerechten toegevoegd. Wat dacht je bijvoorbeeld van een heerlijk stoofpotje of juist mosselen? Vooral speciaalbieren geven een volle en rijke smaak aan de gerechten. Bouillon geeft een soortgelijke rijke smaak aan gerechten. Gebruik ter vervanging van lichte biersoorten groentebouillon en voor de donkere biersoorten juist runder- of kippenbouillon. Of misschien wel nog makkelijker; gebruik een alcoholvrij biertje als vervanger! Alcoholvrij bier heeft namelijk dezelfde zuurgraad en koolzuur als bier met alcohol. In sommige gerechten, zoals brood, zijn deze factoren vereist voor het (rijs)proces.
Alcoholvrije vervangers voor rum
Rum is een ietwat zoete sterke drank gemaakt van de suikerriet. Wanneer je de alcohol verdampt, blijft er vooral suikersiroop over. De smaak komt het dichtste bij ananas en amandel. Ananassap of een siroop met amandelextract zijn dan ook de beste vervangers voor deze alcohol soort. Probeer het eens, bijvoorbeeld in deze dronken appelcrumble.
Sake
In steeds meer ingrediëntenlijsten zien wij sake staan. In veel Aziatische keukens is sake een echte smaakmaker. Al is deze alcohol soort voor sommigen misschien nog wat onbekend, in Japan drinken ze deze drank op basis van gefermenteerde rijst en water al jaren. De smaak laat zich het beste omschrijven als zacht en complex, met een vleugje umami. De beste vervanger voor deze alcohol is rijstazijn. Gebruik echter vooral niet te veel, je wilt niet dat het geheel te zuur wordt.
Alcohol vervangen: kirsch
De laatste in het lijstje met vervangers voor alcohol is kirsch. Dit is een sterke drank gemaakt van kersensap. Vaak wordt er naar smaak een scheutje aan klassieke gerechten zoals kaasfondue toegevoegd. Het zuurtje van de drank vormt namelijk een mooi contrast met het vette van de kaas. Je kunt de kirsch gemakkelijk vervangen met een scheutje appelsap. Wil je juist de kirsch in desserts vervangen? Dan is kersensap het meest geschikt. Qua smaak komt dit het meeste in de buurt.
Elke maand inspiratie?
Wil je elke maand de lekkerste inspiratie, recepten en verhalen op je deurmat? Bekijk dan eens onze voordelige abonnementen en kies voor Foodies Magazine!