Waarom is het onmisbaar?
Gist is een onmisbaar ingrediënt in de meeste bakkerijproducten. Gist zet namelijk de suikers die van nature in de bloem voorkomen om in alcohol en koolzuurgas. Vooral het laatste is heel belangrijk, want de belletjes koolzuurgas zorgen ervoor dat het deeg in volume toeneemt en lekker luchtig wordt, een proces dat bij iedereen bekendstaat als rijzen.
Dit heeft het nodig
Maar wat is gist precies? Het zijn hele kleine levende organismen die zich snel vermenigvuldigen als je ze met suiker voert en een beetje warm houdt. Daarom moet je ook vaak wat suiker aan het deeg toevoegen en op een warme plek laten rijzen, op die manier wordt de werking van de gist extra geactiveerd. Gistcellen houden dus – net als de meeste mensen – van suiker en warmte, maar waar houden ze niet van? Van zout. Door de blootstelling aan zout kunnen de gistcellen zelfs afsterven, waardoor je deeg niet goed gaat rijzen. Let er dus goed op dat je bij het maken van het deeg het zout en de gist apart toevoegt en nooit direct met elkaar mengt.
Zelf gist maken
Met onderstaand recept kun je voortaan zelf gist maken en dat in maar 3 simpele stappen en met 3 basisingrediënten:
- Kook 500 gram aardappels in de schil in 20-25 minuten gaar, afhankelijk van hun grootte. Laat de aardappels iets afkoelen, verwijder de schil en pureer ze in een vleesmolen, met een aardappelpers of gewoon met een stamper. Voeg een klein kopje warm water toe en meng goed samen tot een smeuïge puree.
- Roer 60 gram suiker door 2-3 eetlepels warm water tot de suiker oplost en er een dikke siroop ontstaat. Roer de siroop door de aardappelpuree. Voeg 3 eetlepels bier toe en roer opnieuw alles goed door elkaar.
- Vul een paar brandschone weckpotten met een draaideksel met het aardappelmengsel, zodat ze voor ongeveer ⅔ gevuld staan. Draai de deksels dicht en laat de weckpotten 24 uur tot 2 dagen op een warme plek staan. Dan is de gist klaar om te gebruiken.
Hoe gebruik je het?
Gebruik voor 500 g bloem ongeveer 100 gram zelfgemaakte gist en volg verder het recept. Je kunt de gist het beste aanlengen met een beetje water voordat je het aan de bloem toevoegt, zodat je het makkelijker door elkaar kunt mengen. Je kunt de zelfgemaakte gist maximaal een week bewaren in de koelkast. Maak er vervolgens bijvoorbeeld deze heerlijke pretzels mee: