Overgebleven oliebollen

Hoe meer oliebollen, hoe beter. Toch? Voor mij is de jaarwisseling pas echt compleet als er een flinke stapel oliebollen op tafel staat. Maar eerlijk is eerlijk, deze stapel is altijd te veel voor tijdens de avond zelf. Want na een paar oliebollen houdt iedereen het wel voor gezien. Maar wat doe jij met al die overgebleven oliebollen als het feest voorbij is? Ter inspiratie hebben wij een lijstje met recepten voor overgebleven oliebollen gemaakt.

Wil je iedere week de beste kooktips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Overgebleven oliebollen bewaren en invriezen

De leftover lekkernijen van de jaarwisseling kun je prima twee dagen in de koelkast bewaren. Je hoeft er dus niet gelijk op nieuwjaarsdag wat mee te maken. Ook kun je ze invriezen. Zo houd je overgebleven oliebollen tot wel drie maanden goed. Laat ze uit de vriezer eerst volledig ontdooien voordat je ze weer opwarmt.

Oliebol opwarmen

Een oliebol kun je in de oven, magnetron of airfryer opwarmen. In de oven opwarmen vinden wij stiekem het lekkerste, zo wordt ‘ie goed krokant! Doe de lekkernijen hiervoor vijf minuten in een voorverwarmde oven op 145 graden. In de magnetron piep je ze in twee minuten op 850 watt op. In de airfryer verwarm je ze in drie minuten op 150 graden.

Wentelteefjes

Van leftover deegwaren maak je de allerlekkerste wentelteefjes, dus ook van oliebollen. Druk hiervoor de oliebollen goed plat met je handen of met een deegroller, klop vervolgens in een kom een scheut melk met één ei. Wentel de overgebleven oliebollen kort in het mengsel. Verhit boter in de pan en bak de wentelteefjes aan beide kanten goudbruin. Heerlijk met wat poedersuiker erop! Laat je voor andere lekkere toppings inspireren door onze 7 favoriete recepten voor wentelteefjes.

Wentelteefjes

Trifle

Wat dacht je van een oliebollen trifle? Een trifle is een Brits nagerecht dat uit meerdere laagjes bestaat. Vaak bestaat de onderste laag uit plakjes cake, gevolgd door vers fruit en daarna wat custard. Vervang bijvoorbeeld de cake in dit recept met oliebollen en je hebt een heerlijk dessert. Of maak een variant met bijvoorbeeld warme appels.

Pudding van overgebleven oliebollen

Met overgebleven oliebollen maak je de lekkerste (brood)pudding. Vet hiervoor een ovenschaal in en verwarm de oven voor (elektrisch: 120°C / hetelucht: 100°C). Kluts 250 ml melk, 200 ml slagroom en 3 eieren samen met 2 el suiker en een snufje kaneel in een kom. Snijd 400 g oliebollen in kleine stukken en verdeel dezen over de ovenschaal. Schenk het vloeibare mengsel hier vervolgens overheen. Zet de ovenschaal ca. 1 uur in de oven de randjes goudbruin zijn. Laat iets afkoelen, snijd in stukken en serveer warm. Ook lekker met rumrozijnen of met stukjes appel. Vervang bijvoorbeeld het briochebrood in dit recept door oliebollen.

Appel-brioche pudding