Advertentie
Oorsprong pepernoten
Het eten van pepernoten is een echte Nederlandse traditie. De oorsprong van het eten van pepernoten is dan ook al eeuwen oud. Al in de 16e eeuw kregen kinderen snoepgoed tijdens het Sinterklaasfeest. Want wie zoet is, krijgt lekkers.
Maar waarom wordt deze lekkernij alleen rond het Sinterklaasfeest gegeten? Daar kunnen we kort over zijn: traditie. Vroeger waren pepernoten een gangbaar tussendoortje maar sinds het Sinterklaasfeest een ware traditie is, is het eten van pepernoten iets wat tot deze feestelijke tijd behoort. Het strooien van pepernoten zou symbool staan voor vruchtbaarheid en voor het gulle karakter de Sint. Maar wist je dat er eigenlijk vaak met kruidnoten gestrooid wordt?
Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Verschil kruidnoten & pepernoten
Veel mensen denken dat pepernoten en kruidnoten hetzelfde zijn. Maar dit is niet het geval. De twee verschillen van elkaar in structuur en grootte. Kruidnoten zijn wat kleiner en harder dan pepernoten. Dit maakt ze dan ook erg geschikt om mee te strooien. Ook bevatten kruidnoten, zoals de naam al doet vermoeden, meer kruiden dan pepernoten. Kruidnoten worden gemaakt van speculaaskruiden (kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemon en witte peper).
Pepernoten bevatten minder specerijen en zijn daarom wat anders van smaak. Pepernoten lijken meer op de lekkernijen die vroeger werden gegeten. Ze zijn wat groter van stuk en lijken wat op taaitaai. Daarnaast zijn pepernoten niet rond van vorm. Omdat pepernoten van oorsprong worden gemaakt van deegresten van peper- en kruidkoek, zijn ze meer vierkant. Pepernoten en kruidnoten zijn dus echt wat anders! Welke vind jij het lekkerst?
> naar het recept: kruidnoten
Lees ook: Dit zijn de beste kruidnoten uit de supermarkt
Onze tips
Dit is waarom je nú daslook wil gebruiken in de keuken
Couscous maken: zo bereid je de lekkerste couscous
Rode bieten koken: zo doe je dat
Venkel snijden: zo doe je dat!
Zo houd je je basilicumplantje wél lang in leven
Hoe wordt champagne gemaakt: waarom is het zo duur, en het kan ook goedkoper?
Houdbaarheid champagne: hoe lang kun je champagne bewaren?
Waarom staat er geen jaartal op een fles champagne?
Ouderwets lekkere advocaat maken: zo doe je dat
Wortels koken: hoe lang doe je dat?
Snijbonen koken: hoe lang doe je dat?
Tips en recepten voor champignons bakken
Is bevroren fruit minder gezond dan vers fruit?
Zelf scones bakken: recepten en tips
Lemoncurd maken: zó doe je dat
Zo makkelijk is zelf popcorn maken
Marieke Slettenhaar
Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met een gepocheerd ei gek genoeg favoriet.