Een boterkoek is een ronde platte koek gemaakt met – je raad het al – boter, bloem, suiker, zout en ei. Het is een ouderwets lekkere Nederlandse traktatie en wordt traditioneel in een boterkoekvorm gebakken. Heb je geen officiële boterkoekvorm? Geen zorgen, een met bakpapier beklede springvorm werkt ook. Kies bij voorkeur voor een springvorm van 20-24 centimeter doorsnede, dat is de standaard maat. Benieuwd hoe je het maakt? Lees dan snel verder voor het recept.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Tips voor boterkoek bakken
Een boterkoek bakken is helemaal niet moeilijk maar je moet wel even weten hoe het moet. Daarom delen wij niet alleen het recept voor klassieke boterkoek maar ook handige tips:
- Gebruik ingrediënten op kamertemperatuur. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de boter zacht is, maar niet gesmolten. Dit helpt bij het mixen met suiker en eieren en maakt het geheel extra smeuïg.
- Gebruik ei voor een glanzende korst. Wil je zo’n mooi glanzend laagje? Bestrijk de bovenkant van de koek dan met een losgeklopt ei voordat je het gaat bakken.
- Bak de boterkoek niet te lang. Ga uit van een baktijd van ongeveer 25 minuten. Begint de bovenkant net een beetje te verkleuren? Dan is ‘ie eigenlijk al goed. Een grote fout is om de boterkoek te lang te bakken want dan droogt het uit. Dat is eeuwig zonde want je wilt juist een lekkere smeuïge binnenkant. Maak je dus geen zorgen wanneer de binnenkant net na het bakken nog wat vloeibaar lijkt. Zodra de koek is afgekoeld zal de koek de gewenste structuur hebben.
Boterkoeken recepten
Met boterkoeken kun je blijven variëren. Zo voegen wij graag naast de klassieke amandel ook wat sinaasappel toe. Door de sinaasappel wordt de boterkoek wat frisser waardoor je ervan blijft eten. Je kunt ook voor een andere citrusvrucht kiezen. Denk bijvoorbeeld aan limoen of citroen. Een andere noot dan amandel werkt ook heel goed. Wat denk je bijvoorbeeld van macadamia of walnoot? Zo kun je blijven experimenteren! Bewaar de boterkoek na het bakken in een luchtdichte container om hem vers te houden.
> naar het recept: klassieke boterkoek met amandel en sinaasappel
Lees ook:
Het beste van 10 jaar Heel Holland Bakt
Koeken bakken? Dit zijn de lekkerste recepten
Dit is waarom je nooit meer wil snoepen van rauw koekjesdeeg