No waste: overgebleven appelschillen

Voor appelmoes, appeltaart en andere lekkernijen met appels heb je meestal geschilde appels nodig. Dat betekent dat je een hoop appelschillen overhoudt. De appelschillen zijn lekker knapperig en zitten vol smaak, vitamines en vezels; zonde om weg te gooien toch? Dat dachten wij ook. Daarom hebben we de beste tips om overgebleven appelschillen te verwerken voor je op een rijtje gezet!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Overgebleven appelschillen bewaren

Verwerk je je overgebleven appelschillen niet direct? Stop ze dan in een diepvrieszak en bewaar ze luchtdicht afgesloten in de vriezer.

Op een boterham met pindakaas

Een boterham met pindakaas kent vele variaties. De een combineert hem het liefst met hagelslag, de ander belegt hem liever met plakjes komkommer. Maar wat dacht je van een lekker friszure variant met appel? Appelschillen zijn lekker sappig, crunchy en bevatten veel vezels en vitaminen. Beleg de volgende keer je boterham met pindakaas ermee, wie weet wordt dit je nieuwe favoriet!

In smoothies

Gooi je overgebleven appelschillen in de blender de volgende keer als je een smoothie maakt. Zo geef je je smoothie een lekker frisse boost en voeg je er extra vezels aan toe.

overgebleven appelschillen

Appelchips van overgebleven appelschillen

Tover je appelschillen makkelijk om in een lekkere en gezonde snack. Verdeel hiervoor de appelschillen in een enkele laag over een met bakpapier beklede bakplaat. Meng 3 el suiker met 1 tl kaneelpoeder, bestrooi de appelschillen ermee en hussel alles goed door elkaar. Bak ca. 30 minuten op 150°C (heteluchtoven) tot de appelschillen lekker knapperig zijn, schep af en toe om. Je kunt de afgekoelde appelchips in een afgesloten bak of trommel bewaren.

Appelschillen in de thee

Je kunt van verse of gedroogde appelschillen een heerlijk fruitige thee trekken.

Thee van verse appelschillen

Doe 1 liter water, de schillen van 4-6 appels, 1 kaneelstokje en 2-3 kruidnagels in een pan en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat ca. 45 minuten heel zachtjes borrelen. Zet het vuur uit en laat afgedekt nog ca. 15 minuten trekken. Zeef de thee en breng voor het serveren op smaak met honing.

Thee van gedroogde appelschillen

Doe de appelschillen op een schone theedoek en dep ze goed droog. Verdeel de appelschillen in een enkele laag over een bakplaat en droog ze op lage temperatuur (ca. 60°C) in de oven of gebruik een voedseldroger. Hak de gedroogde appelschillen kleiner en bewaar ze in een gesloten bak of trommel. Doe voor de thee een handvol appelschillen samen met hele specerijen naar smaak (kaneel, kardemom, kruidnagel, steranijs) of een zakje thee in een theepot. Giet er kokend water overheen en laat trekken.

overgebleven appels

In salades

Snijd de appelschillen in stukjes en meng ze door verschillende salades voor een lekker fruitige, frisse smaak en een heerlijke crunch.

Appelazijn van appelschillen

Wist je dat je van appelschillen (en eventueel klokhuizen) een heerlijke appelazijn kunt maken? Lees in onze blog hoe je dit doet en ga snel aan de slag!

appelazijn maken

In muffins, cake en pannenkoeken

Snijd de schillen in kleinere stukjes en meng ze door het beslag voor muffins, cake of pannenkoeken. Zo geef je meer smaak en textuur aan je baksels, maar maak je ze ook een stukje gezonder.

Lees ook: