Overgebleven groen

Vind je achter in je la nog een paar teentjes knoflook, uitgelopen gember of ander overgebleven groen? Of heb je na het koken nog wat takjes rozemarijn of een halve lente-ui over? Dit is het startschot voor operatie “groene vingers”, jij hebt straks je eigen oogst!

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

1. Gember

Gember kan flink groeien. Plant de wortel nét onder de grond in een pot die zeker twee keer zo breed is als de wortel. Hij houdt van een vochtige grond en staat graag op een warme plek uit de zon. Je kunt oogsten zodra de plant meerdere blaadjes heeft. Je zelfgekweekte jonge gemberwortel is wat minder scherp en groen van kleur.

overgebleven groen: gember

2. Kruiden

Takjes kruiden zoals rozemarijn, tijm en basilicum kun je ook in een vaasje zetten. Met een beetje geduld zullen er aan sommige takjes worteltjes ontstaan. Genoeg worteltjes? Dan is je kruidenplantje klaar om in een potje met potgrond te zetten. Zo heb je binnen no-time je eigen kruidentuin van overgebleven groen!

3. Knoflook

Plant een teentje biologische knoflook – het liefst de grootste die je hebt – met de punt naar boven in een potje met potgrond. De stengels die hij vormt sterven na 3 of 4 maanden af, dat is het moment dat er een nieuwe bol knoflook in de aarde ligt te wachten om geoogst te worden. Handig én lekker!

overgebleven groen: knoflook

4. Lente-uitjes

Zet lente-uitjes waarvan je het groen al gebruikt hebt, in een bodempje water, dan groeien er nieuwe stengels en wortels uit. Zie je verse worteltjes verschijnen? Dan kun je de uitjes ook in een potje planten, zo gaan ze nog wat langer mee.

Lees ook: