Wat te doen met overrijpe bananen?

Overrijpe bananen zijn een van de meest weggegooide producten van Nederland. Maar als er een product is waar je veel lekkers mee kan maken dan zijn het bananen wel. Liggen ze je bruin aan te staren vanuit je fruitschaal? Dan zijn ze perfect om mee te bakken! Wij delen onze favoriete recepten met rijpe bananen.

Bananen bewaren

Wil je liever voorkomen dan genezen? Bewaar je bananen dan voortaan in een donkere ruimte zonder direct zonlicht. Bananen rijpen namelijk het snelste door warmte. Een andere truc is om de tros op te hangen. Zo krijgen de bananen geen beurse plekken. Houdt de bananen vooral ook weg van ander fruit zodat de fruitsoorten elkaars rijpingsproces niet beïnvloeden.

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Pannenkoeken van overrijpe bananen

Pannenkoeken als ontbijt? Jazeker! Met overrijpe bananen bak je gemakkelijk lekkere en gezonde pannenkoekjes. Doordat de overrijpe bananen extra zoet zijn, heb je nauwelijks suiker of honing nodig. Maak bijvoorbeeld fluffy pindakaaspancakes met kokos en banaan, banaan-havermoutpannenkoekjes of bananen pancakes met yoghurt.

overrijpe bananen pancakes met lactosevrije halfvolle yoghurt

Bananenbrood van overrijpe bananen

Het is onze lievelingssnack allertijden: bananenbrood. Maar wist je dat je voor dit baksel helemaal geen ‘verse’ bananen nodig hebt? Overrijpe bananen zijn juist perfect om bananenbrood mee te bakken. Want hoe rijper je bananen, hoe smeuïger je bananenbrood. Varieer er op los met je favoriete ingrediënten. Maak bijvoorbeeld bananenbrood met pecannoten of dulce de leche.

overrijpe bananen: Bananenbrood met pecannoten

Rijpe bananen invriezen

Wist je dat je overrijpe bananen ook heel erg goed kan invriezen? Schil de banaan en snijd het in plakjes van 1 à 2 cm. Doe de stukjes in een zakje die je vervolgens in de vriezer legt. Bananen kunnen door invriezen hun smaak wat verliezen maar juist bij overrijpe bananen is dat geen enkel probleem. Die zijn toch al extra zoet! Perfect om smoothies of ijs mee te maken. Maak bijvoorbeeld deze framboos-chia smoothie met banaan of pureer de banaan met ander fruit en zuivel naar keuze. Wij zijn bijvoorbeeld ook gek op een bananen smoothie met bosbessen en yoghurt.

Ijs van overrijpe bananen

Bananenijs maak je ook gemakkelijk met rijpe bananen. Hiervoor moet stukjes banaan minimaal vier uur invriezen. Vervolgens pureer je deze ingevroren stukjes tot je een zacht en luchtig ijs hebt. Easy peasy! Het ijs is perfect zodra het echt een lichte kleur krijgt. Je kan het direct serveren of terug de vriezer in doen voor een ander keertje. Let er wel op dat bananenijs uit de vriezer ongeveer 20 minuten bij kamertemperatuur moet ontdooien voordat je het kan serveren.

overrijpe bananen: framboos-chia smoothie

Lees meer: 6 tips voor het bakken van het perfecte bananenbrood