Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
briochebroodjes met bieslook en bacon

Perfecte briochebroodjes? Die maak je zo

Advertentie

Brioche komt oorspronkelijk uit Frankrijk en eet je meestal bij het ontbijt of bij de lunch. De unieke rijke smaak en luchtige structuur heeft brioche te danken aan de toevoeging van eieren, melk, boter en suiker aan het deeg. Wil jij zelf briochebroodjes gaan maken? Wij delen het recept en natuurlijk de beste tips & tricks!

Briochebroodjes

Het recept voor briochebroodjes is niet moeilijk, maar je hebt er wel een flinke portie geduld voor nodig, omdat je het deeg goed moet laten rijzen, rusten en weer rijzen. Jouw geduld wordt beloond met de perfecte, kraakverse broodjes met de rijke smaak – de perfecte basis voor een geslaagde brunch. Dit zijn de geheimen voor het bakken van onweerstaanbare broodjes.

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

1. Verrijkt deeg

Brioche maak je van verrijkt deeg; dat is deeg met toevoeging van melk, eieren, suiker en boter. Deze ingrediënten hebben allemaal hun eigen functie. De melk en de suiker voeden de gistcellen, waardoor het deeg extra goed gaat rijzen en lekker luchtig wordt. De eieren en de boter maken het deeg elastisch en compact, zodat het deeg tijdens het rijzen flink in volume kan toenemen zonder te scheuren.

2. Het kneden

Het is essentieel om het deeg goed te kneden. Patentbloem bevat meer gluten dan gewone bloem en vormt, wanneer je het grondig kneedt, sterke glutenketens die luchtbelletjes kunnen vasthouden zodat het deeg goed kan rijzen. Je moet ook zorgen dat de grote hoeveelheid boter goed verdeeld en opgenomen wordt. Omdat je in dit recept aan het einde spek en bieslook toevoegt, die het deeg iets zwaarder maken, is het extra van belang dat het deeg sterk en compact genoeg is, anders zakt het in en gaat het niet rijzen.

3. Boter

De hoeveelheid boter in de brioche is een cruciale factor voor zijn rijke smaak, zacht kruim en knapperige korst. Door de boter geleidelijk toe te voegen, wordt hij beter opgenomen en voorkom je dat het deeg vettig wordt – de boter zal dan tijdens het bakken uit het deeg lopen en je zal droge broodjes overhouden.

4. Laat je briochebroodjes rusten

Het deeg wordt er alleen maar beter op als je het een nacht in de koelkast laat rusten. De gist gaat de koolhydraten in de bloem verder afbreken en omzetten in koolstofdioxide en zuren. Dit proces draagt bij aan meer smaakontwikkeling en een lekkerder resultaat. Het deeg zal hierdoor ook minder plakkerig zijn en makkelijker om mee te werken, zodat je er balletjes van kunt maken.

5. Tweede rijs

De tweede rijs, ook wel ‘de narijs’ genoemd, is heel belangrijk, dus neem er goed de tijd voor. Nadat je balletjes hebt gevormd van het deeg, heeft het veel van zijn luchtigheid verloren. Wacht tot de deegballetjes in volume zijn verdubbeld en er echt opgeblazen en luchtig uitzien – zo krijg je na het bakken lekker fluffy broodjes.

Recepten met briochebroodjes

Natuurlijk verzamelden we ook de lekkerste recepten met briochebroodjes voor je. Wat dacht je bijvoorbeeld van puddingbroodjes of een heus sterbrood?

Briochebroodjes: basisrecept van Claudia Damen

We beginnen met een basisrecept voor briochebroodjes van Claudia Damen. Ze vertelt: “Brioche is luxebrood omdat het deeg verrijkt wordt met eieren, melk én boter. Je kunt het perfect gebruiken voor zowel zoete als hartige bereidingen. Wat ik ook heel fijn vind aan brioche is dat de bereidingswijze altijd hetzelfde is, of je nu burger- of hotdogbroodjes, plukbrood of babka wilt maken. Na het kneden is het deeg eerst vrij plakkerig, maar na het rijzen is het lekker stevig en toch soepel genoeg om mee aan de slag te gaan. Nog een bonus: als je burgers of hotdogs maakt met brioche zul je merken dat de broodjes niet klef worden van de saus, ideaal.”

briochebroodjes

> naar het recept voor briochebroodjes

Puddingbroodjes

Dit is absoluut de favoriet van Bas! Het perfecte recept voor banketbakkersroom in combinatie met verse briochebroodjes, dat kan niet anders dan een succes zijn. En dat is dan ook zo, probeer maar eens uit!

Banketbakkersroom: puddingbroodjes

> naar het recept voor puddingbroodjes

Mini-brioches met sinaasappel-gemberspread

Deze mini-brioches zien er niet alleen ontzettend gezellig uit, ze zijn ook nog eens heel erg lekker. Je maakt ze gemakkelijk met een briochevorm. Heb je geen briochevormpjes? Je kunt de brioches ook in een muffinbakblik bakken of zelfs als losse bolletjes op een bakplaat.

Mini-brioches met sinaasappel-gemberspread

> naar het recept voor mini-brioches met sinaasappel-gemberspread

Brioche-ster met hazelnootpasta

Deze heuse brioche-ster is letterlijk én figuurlijk de ster van de tafel. De hazelnootpasta met dit brood nog lekkerder, en dan hebben we nog niets gezegd over de sinaasappel en pistachenootjes! Wat meer context bij het recept? Bekijk dan hier de stappenfoto’s en een handig filmpje.

Brioche-ster met hazelnootpasta

> naar het recept voor brioche-ster met hazelnootpasta

Lees ook:

Profielfoto van

Willem van Santen

Heeft geen grote bezwaren tegen ananas op pizza. Heeft wel grote bezwaren tegen kiwi en papaja. Als kok is hij klassiek Frans opgeleid, maar nu ontdekt hij al jaren recepten van over de hele wereld bij foodies magazine.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!