Het is waarschijnlijk helemaal niet jouw schuld als je rijst al je hele leven verkeerd kookt. Het pakje rijst zelf is meestal de boosdoener. De bereidingswijze die daarop staat vermeld, is niet bepaald de beste methode. De rijst niet wassen, teveel water en geen smaakmakers gebruiken, zoals de instructies vaak aangeven, leidt tot wellicht gare, maar kleverige, natte en smakeloze rijst. En dat wil je niet. Hoe kan dat beter? Met onze tips maak je zelfs zonder rijstkoker de perfecte rijst.

Wassen

Het staat meestal helemaal niet op de verpakking dat je rijst eerst moet wassen, toch willen we je op het hart drukken om deze stap niet over te slaan. Zelfs niet als je haast hebt. Alleen al door goed de rijst te wassen wordt het resultaat 100% beter. Je verwijdert namelijk het zetmeel dat anders voor een kleverig resultaat zorgt in plaats van lekker fluffy rijst. Dus tenzij je het fijn vindt dat alle rijst aan elkaar plakt tot één grote kleverige klodder, is onze tip nr. 1: rinse your rice, please. En ook het wassen moet goed gebeuren. In een zeef onder stromend water, zoals de meesten doen, is namelijk niet de beste manier. Veel beter is om de rijst in een kom met koud water te leggen en wat met je handen te roeren. Op die manier komt het zetmeel vrij. Giet het water af boven een fijne zeef, doe de rijst terug in de kom en herhaal 3-5 keer tot het water dat wegloopt helder is. Check!

Soort rijst

Onze bereidingswijze voor de perfecte rijst werkt goed met gewone witte rijst, langgraanrijst, basmati of bijvoorbeeld jasmijnrijst. Het is niet geschikt voor het bereiden van snelkook-, zilvervlies-, sushi-, risotto- of rode rijst, omdat deze om een specifieke methode vragen.

Wil je iedere week de handigste kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Water

In tegenstelling tot de bereidingswijze op het pakje, kook je rijst niet in “ruim” water, maar altijd in “precies genoeg” water. Dit is wat natte, kleverige rijst van een perfect gekookte rijst onderscheidt en tevens de belangrijkste tip die we je vandaag mee willen geven. De truc is dat je de rijst na het koken niet afgiet maar dat alle water precies op het moment dat de rijst net gaar is, opgenomen is. Om dat goed te doen moet je dus precies genoeg water gebruiken, want met te weinig water wordt de rijst niet gaar en met te veel wordt niet alle water geabsorbeerd en eindig je met natte rijst. Hoeveel water is precies genoeg? Dat is afhankelijk van de rijstsoort die je gebruikt, maar de vuistregel is 1,5 keer zoveel water als rijst. Dubbelcheck dit eventueel met de ouderwetse truc: de rijst moet één vingerkootje onder water zitten. Is je rijst toch te droog? Doe dan de volgende keer een scheutje meer. Te nat? Gebruik dan juist iets minder water. Je leert al snel wat de perfecte hoeveelheid is voor je favoriete rijstsoort.

Deksel op de pan

Om het kookproces niet te verstoren, is het belangrijk om de hele tijd het deksel op de pan te laten zitten. Zet het deksel op de pan onmiddellijk nadat de rijst begint te koken en haal hem pas eraf als je denkt dat de rijst gaar is. Dat is bij de meeste rijstsoorten na ca. 12 minuten.

Fornuis of oven

De perfecte rijst maak je op het fornuis of in de oven, de keuze is helemaal aan jou. Als je voor het fornuis kiest, is het van belang dat je een pan met dikke bodem, een hoge rand en deksel gebruikt. Ook moet je het vuur niet te hoog zetten, anders verbrandt de rijst op de bodem of verdampt het water te snel, waardoor de rijst bovenop niet gaar wordt. Als je voor de ovenmethode kiest, moet je de oven voorverwarmen tot 180°C. Gebruik een ovenbestendige pan of ovenschaal (glas, keramiek of gietijzer) van het juiste formaat en met deksel. Het voordeel van de oven is dat de rijst op de bodem niet blootgesteld wordt aan directe hitte en dus niet aan kan branden. Als je echt voor foolproof wilt gaan, ga dan voor de ovenmethode, want op die manier kan het eigenlijk niet mislukken.

Smaak

Een snuf zout is een absolute must als je rijst kookt, maar er zijn nog veel meer lekkere toevoegingen om je rijst naar een hoger level te tillen. Probeer je rijst eens in een lekkere bouillon in plaats van water te garen. Giet de kokende bouillon over de gewassen rijst en kook verder zoals met water. Gebruik dan minder of geen zout, want bouillon is meestal al zout genoeg. Ook is het heel lekker om eerst een basis te maken van gebakken ui, knoflook en specerijen. Bak in een klontje boter gesnipperde ui glazig, voeg dan wat fijngehakte knoflook en specerijen naar smaak toe (bijv. een snuf currypoeder, paprika, chili en komijnpoeder) en bak 1 minuut mee. Voeg nu de rijst en water of bouillon toe en gaar verder volgens de bereidingswijze.

Uitdampen

Als de rijst gaar is en alle water opgenomen is, moet je de rijst nog even laten uitdampen. Haal de pan met rijst van het vuur of uit de oven en laat nog 10 minuten met het deksel op de pan staan om goed uit te laten dampen.

Zo doe je dat

Hoe maak je de perfecte rijst zonder rijstkoker? Hierbij de basismethode:

Voor 2-3 personen heb je nodig:

  • 1 kopje rijst (à ca. 200 ml inhoud)
  • 1,5 kopje heet water (of bouillon)
  • snuf zout
  1. Verwarm, wanneer je de oven gebruikt, de oven voor tot 180°C. Was de rijst goed. Leg de rijst in een kom met koud water, roer wat met je handen en giet af boven een fijne zeef. Herhaal 3-5 keer tot het water dat wegloopt helder is.
  2. In de oven: doe de rijst in een ovenbestendige pan of ovenschaal met deksel. Giet er kokend water (of bouillon) bij en roer er een snuf zout doorheen. Zet een deksel op de pan en laat de rijst 12 minuten in de oven garen of tot alle vocht geabsorbeerd is en de rijst gaar is. Op het fornuis: doe de rijst samen met kokend water (of bouillon) en een snuf zout in de pan en breng aan de kook. Zet een deksel op de pan en laat de rijst 12 minuten op laag vuur garen of tot alle vocht geabsorbeerd is en de rijst gaar is.
  3. Haal de pan van het vuur of uit de oven en laat met het deksel op de pan nog ca. 10 minuten staan om uit te dampen.

 

Aan de slag

Gelijk zin om aan de slag te gaan? Probeer een van onze lekkerste rijstgerechten:

Viscurry met kokos, tomaat en kerrieblad

Viscurry met kokos, tomaat en kerrieblad

Rijst met kip en kousenband

Rijst met kip en kousenband

Rijstsalade met geroosterde kurkumabloemkool

lekker door de week

Zalm-avocadopokébowl met rijst

poke bowl