Advertentie
Rillettes maken
Rillettes maken is het perfecte weekendproject voor de echte lekkerbek. Moeilijk is het niet, je moet alleen wel net even weten hoe het moet. Het smeersel komt oorspronkelijk uit Frankrijk en is vergelijkbaar met paté. Traditioneel gezien kun je dit gerecht het beste met varkensvlees maken maar andere vlees- en zelfs vissoorten zijn ook heel geschikt. Wat denk je bijvoorbeeld van zalm, makreel, eend of kabeljauw? De Franse lekkernij kun je op verschillende momenten serveren: bij de borrel, als voorgerecht of bij de lunch. Jij kiest!
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten, tips & verhalen ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Perfecte rillettes maken
Wil je de perfecte rillettes maken? Dan doe je er goed aan om de volgende tips in je achterhoofd te houden:
- Door het vis of vlees eerst op hoge temperatuur te braden, krijgt de rillettes een hartige, diepe smaak en smelt het vet goed uit het (vis)vlees. Als het begint te karamelliseren, vult je keuken zich met een heerlijke geur.
- Het gesmolten vet is erg belangrijk als je rillettes maakt, omdat je het gebruikt om de ramekins af te dekken. Dit laagje zorgt ervoor dat er geen bacteriën bij de rillettes kunnen komen en dat de rillettes lang goed blijft.
- Door het laagje vet op de rillettes blijft het gerecht een week goed als je het in de koelkast bewaart. Je kunt er een beetje van eten en de rest dus bewaren voor een later hongerig moment.
Recepten voor rillettes
Eén ding is zeker: rillettes zijn eenvoudig voor te bereiden. In de koelkast blijven ze enkele dagen houdbaar. Serveer ze met geroosterd brood, cornichons en zilveruitjes en je hebt een gouden gerecht. Zeker wanneer je een van deze heerlijke recepten maakt:
Van warmgerookte zalm
Besmeer je knapperige stokbrood met deze overheerlijke variant van warmgerookte zalm. Daarmee krijg je een next level borrelhapje. Loopt het water je al in de mond? Wij maken voor de zekerheid nog een extra portie, want dit recept is onweerstaanbaar…
> naar het recept: rillettes van warmgerookte zalm
Van kabeljauw
Het grote voordeel van deze visrillettes? Het smeersel staat al binnen een half uur op tafel. Perfect voor op de snelle borrelplank.
> naar het recept: kabeljauwrillettes met augurkjes op toast
Varken-eendrillettes
Rillettes op zich is al ontzettend lekker, maar de gekaramelliseerde ui en stukjes appel maken het extra speciaal. Om je vingers bij af te likken zo lekker.
> naar het recept: varken-eendrillettes
Lees ook: Zo stel je de perfecte borrelplank samen in 4 simpele stappen
Onze tips
Dit is waarom je nú daslook wil gebruiken in de keuken
Couscous maken: zo bereid je de lekkerste couscous
Rode bieten koken: zo doe je dat
Venkel snijden: zo doe je dat!
Zo houd je je basilicumplantje wél lang in leven
Hoe wordt champagne gemaakt: waarom is het zo duur, en het kan ook goedkoper?
Houdbaarheid champagne: hoe lang kun je champagne bewaren?
Waarom staat er geen jaartal op een fles champagne?
Ouderwets lekkere advocaat maken: zo doe je dat
Wortels koken: hoe lang doe je dat?
Snijbonen koken: hoe lang doe je dat?
Tips en recepten voor champignons bakken
Is bevroren fruit minder gezond dan vers fruit?
Zelf scones bakken: recepten en tips
Lemoncurd maken: zó doe je dat
Zo makkelijk is zelf popcorn maken
Marieke Slettenhaar
Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met een gepocheerd ei gek genoeg favoriet.