De perzikkeuze is reuze. Je hebt de gewone perzik, de platte (wilde) perzik, de witte perzik en de nectarine – wat ook wel een kale perzik ik. Veel verschil qua smaak is er niet, behalve dat de witte perzik nét een beetje meer aroma heeft. Je bewaart ze op dezelfde manier.

Zo moet je perziken bewaren

Het beste kun je bijna-rijpe perziken kopen die je thuis verder laat rijpen. Perziken bewaren doe je buiten de koelkast, op kamertemperatuur en het liefst in een fruitschaal met ander fruit eromheen. Was de perziken niet voordat je ze opbergt, anders gaan ze schimmelen. In China is het fruit het symbool van lang leven. Echter is de vrucht zelf geen lang leven bekoren; na de oogst blijven ze maar een paar dagen goed. Wacht dus niet te lang met het maken van iets lekkers als je perzik rijp is. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze recepten?

Hoe weet je of je perzik rijp is?

Niets stelt meer teleur dan een niet-rijpe perzik. Hoe weet je of je perzik rijp is? Ruik eraan. Ruiken ze zoet en voelen ze zacht aan? Dan zijn ze ready to eat. Wel zoet maar nog stevig? Laat ze dan op je fruitschaal 1 à 2 dagen verder rijpen.