Advertentie
Perziken bewaren
De perzikkeuze is reuze. Je hebt de gewone perzik, de platte (wilde) perzik, de witte perzik en de nectarine – wat ook wel een kale perzik is. Veel verschil qua smaak is er niet, behalve dat de witte perzik nét een beetje meer aroma heeft. Je bewaart ze op dezelfde manier. Hoe kun je het beste perziken bewaren? Lees snel verder, wij leggen het je uit!
Wil je ook iedere week de beste kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Zo moet je perziken bewaren
Het beste kun je bijna-rijpe perziken kopen die je thuis verder laat rijpen. Perziken bewaren doe je buiten de koelkast, op kamertemperatuur en het liefst in een fruitschaal met ander fruit eromheen. Was de perziken niet voordat je ze opbergt, anders gaan ze schimmelen. In China is het fruit het symbool van lang leven. De vrucht zelf heeft helaas vaan geen lang leven; na de oogst blijven ze maar een paar dagen goed. Wacht dus niet te lang met het maken van iets lekkers als je perzik rijp is. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze recepten met perziken?
Hoe weet je of je perzik rijp is?
Niets stelt meer teleur dan een niet-rijpe perzik. Hoe weet je of je perzik rijp is? Ruik eraan. Ruiken ze zoet en voelen ze zacht aan? Dan zijn ze ready to eat. Wel zoet maar nog stevig? Laat ze dan op je fruitschaal 1 à 2 dagen verder rijpen.
Trek gekregen?
Dat snappen we helemaal! Laat je inspireren door één van deze heerlijke recepten met perziken:
Mini-galettes met perzik
Met deze mini-galettes geniet je optimaal van het steenfruit-seizoen! Geen perziken voorhanden? Je kan ze makkelijk vervangen door nectarines of probeer het eens met bramen. Net zo lekker!
> naar het recept: mini-galettes met perzik
Sunny sides up toast
Het beleg van deze vrolijke toast lijkt verdacht veel op een spiegelei. Maar niets van dat! Het zijn perziken (of abrikozen) met een lekker cheesy sausje.
> naar het recept: sunny sides up toast
Salade met gegrilde perzik, burrata, basilicum en pittige honing
Deze salade is heerlijk voor op een zomerse dag en staat ook nog eens binnen twintig minuten op tafel!
> naar het recept: salade met gegrilde perzik, burrata, basilicum en pittige honing
Tuinbonensalade met perzik en venkel
De combinatie van perzik en venkel is hemels, zeker in deze smaakvolle salade met tuinbonen. Tip: verkruimel wat feta over de salade, dat maakt ‘m lekker romig en fris!
> naar het recept: tuinbonensalade met perzik en venkel
Upside-down perziktaart met tijm en citroen
De zoete aroma’s van de rijpe perziken zijn een perfecte match met de kruidige tijm en frisse citroen.
> naar het recept: upside-down perziktaart met tijm en citroen
Lees ook:
Wat is vlierbloesem en wat kun je ermee?
11x zoete gerechten van de BBQ
15x makkelijke maaltijdsalades
Onze tips
Dit zijn de lekkerste seizoensgroenten in mei
High tea: 9x recepten en alle do’s & don’ts
Tofu marineren: zo maak je tofu écht lekker
Aan de bak: dit zijn verschillende soorten deeg, bakpoeder en gist
Ouderwetse boterkoek bakken: tips en recept
Welke bloem is het meest geschikt om mee te bakken?
Zo kun je het beste salades bewaren & meenemen
De verschillende soorten peper op een rij
Geheim: dit moet je bij champagne eten!
Handig overzicht: hoeveel gram pasta per persoon?
Bestaat er ook goedkope champagne?
Zelf jus maken: het perfecte recept (met of zonder vlees)
Wat betekent brut en demi-sec bij champagne?
Do or don’t: mag ik champagne met ijs drinken?
Champagne rosé of wit: waar komt die kleur vandaan?
Paaseitjes over? Dit maak je ermee!
Marieke Slettenhaar
Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met een gepocheerd ei gek genoeg favoriet.