Poffertjes

Poffertjes zijn typisch Nederlands, en een variant op de pannenkoek, maar dan in het klein en wat dikker doordat ze rijzen. Traditioneel worden ze met deels tarwebloem, deels boekweitmeel gemaakt. En die kleine, dikke minipannenkoekjes kun je ook thuis maken! Het enige wat je nodig hebt is een poffertjespan, wat tips & tricks en een lekker recept. Lees daarom gauw verder!

Wil je iedere week handige tips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Tips & tricks voor poffertjes bakken

Wil je thuis met poffertjes aan de slag? Dan hebben we een paar handige tips & tricks voor je.

Koop een goede poffertjespan

Tegenwoordig bestaan poffertjespannen in alle soorten en maten, voor alle warmtebronnen. Ook voor inductie dus. Je hebt ze zowel met één lang handvat als met twee handvaten aan beide kanten. Dat werkt allebei, het is maar net wat je zelf prettig vindt.

Beslag van bloem en boekweitmeel

Poffertjes zijn het lekkerst wanneer je ze met 50% bloem en 50% boekweitmeel maakt. Boekweitmeel geeft ze namelijk een lekkere, nootachtige smaak. Heb je dat niet in huis of houd je daar niet van? Uiteraard kun je ook alleen bloem gebruiken.

Gebruik een kwastje

Gebruik een kwastje, dat kan ook gewoon een schilderskwastje zijn, om de poffertjespan in te vetten iedere keer voor je er beslag in doet. Met een kwastje kun je de olie of boter goed verdelen, waardoor je poffertjes niet te vet worden én niet aan de pan blijven plakken.

Gebruik een spuitfles

Je kunt het beslag vanuit een schenkkan in de pan gieten, maar het is nog handiger om het in een spuitfles te doen en de holletjes van de pan gericht te vullen met een spuitfles. Het beslag is namelijk heel vloeibaar en zo kun je gericht de juiste hoeveelheid beslag doseren.

Poffertjes omdraaien

Wanneer je dat doet? Dat zie je aan de bovenkant van je poffertjes. Zodra die nét gestold zijn, keer je ze om. Dat doe je het handigst door met een vork aan de rand te dippen, zodat het poffertje bijna automatisch omkiepert. Makkelijk en ook nog eens een leuk werkje.

Recepten voor poffertjes

Heb je de smaak te pakken gekregen? En heb je een poffertjes pan in huis? Je kunt natuurlijk voor de standaard, naturel poffertjes gaan. Met een flinke laag poedersuiker, klontje boter en misschien wat kaneel. Maar wij delen ook twee variaties, zowel een zoete als een hartige, zodat je er thuis lekker op los kunt bakken.

Poffertjes met karamelsaus

Keertje wat anders? Deze poffertjes met een vleugje anijs en karamelsaus zijn een heerlijk feestelijk toetje, of serveer ze als ontbijt!

> naar het recept: poffertjes met karamelsaus

poffertjes

Walnootpoffertjes met zoetzure wortel

Poffertjes alleen voor de zoetekauw? Helemaal niet! Deze hartige versie is minstens net zo lekker.

> naar het recept: walnootpoffertjes met zoetzure wortel

walnoten poffertjes

Lees ook: