Noedels kun je indelen op basis van meerdere criteria, zoals de keuken waarin ze gebruikt worden (bijvoorbeeld Chinees of Japans), het ingrediënt waarvan ze gemaakt zijn (tarwe-, rijst- of eiernoedels) of gerechten waarvoor ze geschikt zijn (woknoedels of noedels voor ramen). Zo kan een noedelsoort in meerdere categorieën vallen en kan de aanduiding op de verpakking bij verschillende merken anders zijn. Lees hieronder wat de bekendste noedelsoorten zijn die je in de winkel vindt, hoe je ze gebruikt en wat de belangrijkste verschillen zijn.

Udon

Udon zijn Japanse noedels gemaakt van tarwebloem, water en zout. Deze noedels bevatten nooit ei en zijn daarom wit van kleur en uiteraard geschikt voor veganisten. Udon noedels zijn lang en rond, maar vele malen dikker dan bijvoorbeeld mie. Hierdoor hebben ze een lekkere bite en moet je ze relatief lang koken in vergelijking met andere noedelsoorten, meestal wel 10 minuten. Udon noedels worden vaak gebruikt in soepen en wokgerechten met typische Japanse smaakmakers zoals mirin en gember. Probeer bijvoorbeeld deze simpele Yaki udon noedels die binnen 20 minuten op tafel staan.

yaki udon noodles

Ramen

Ramen zijn dunne Japanse tarwenoedels die het meest op de Chinese mie lijken. Ze worden vaak gedroogd verkocht als instantnoedels in kleine vierkante verpakkingen. Meestal slurp je ramen noedels zo uit een kom bouillon maar je kunt ze ook combineren met vlees en groenten, zoals in dit recept voor Japanse ramen noedels met kip, doperwten en spinazie.

Japanse ramen noedels

Soba

Sobanoedels worden traditioneel gemaakt van boekweitmeel, maar in de winkels vind je vaak sobanoedels gemaakt van een mix van tarwebloem en boekweitmeel. Sobanoedels die 100% van boekweit zijn gemaakt, zijn van nature glutenvrij. De boekweit geeft de noedels hun typische nootachtige smaak, lichtbruine kleur en een stevige structuur. Ook zijn deze noedels rijk aan vezels, vitaminen en mineralen wat ze misschien de gezondste noedelsoort maakt. Soba kun je net als udon noedels in soepen en wokgerechten gebruiken, alleen zal iedere noedelsoort tot een heel resultaat leiden. Soba is veel dunner maar heeft een heel uitgesproken smaak, terwijl udon noedels dik zijn en neutrale smaak hebben. Ontdek deze bijzondere noedelsoort bijvoorbeeld in combinatie met paksoi en garnalen.

paksoi met garnalen

Mie

Mie zijn Chinese noedels gemaakt van tarwebloem. Ze zijn lang, rond en dun en lijken hierdoor het meeste op de Italiaanse spaghetti. Er is gewone mie en eiermie waar ook eieren aan zijn toegevoegd, dus eet je veganistisch, kijk dan altijd goed op het etiket. Omdat mie zo dun is, hoef je het alleen enkele minuten te weken in heet water. Gebruik deze noedels voor verschillende Chinese gerechten in combinatie met dikke woksauzen en grove stukken vlees, vis en/of groenten. Probeer bijvoorbeeld deze Chinese kool met noedels en garnalen.

Mihoen

Mihoen zijn fijne Chinese rijstnoedels die na het koken bijna doorzichtig zijn. Mihoen wordt meestal gebruikt als onderdeel van loempia’s of spring rolls of in salades. Deze spring rolls vul je naast mihoen met komkommer, paprika en verse kruiden.

spring rolls

Rijstnoedels

Net als mihoen worden rijstnoedels van rijstbloem gemaakt, alleen zijn deze platter en dikker. Rijstnoedels zijn heel populair in de Thaise keuken en eet je vaak in de soep, salades en wokgerechten, meestal op smaak gebracht met Thaise currypasta en dus met behoorlijk wat pit. Voeg rijstnoedels eens aan de traditionele Tom kha kai soep om hem meer body te geven en lekker vullend te maken.

Traditionele Tom kha kai soep met kip

Lees ook: Alles over zeewier – welke soorten zijn er en hoe gebruik je ze?