Advertentie
Rode kool koken
Rode kool koken en bereiden lijkt zo makkelijk, maar je moet toch net even weten hoe het moet. Want hoelang moet je de groente koken om de groente perfect beetgaar te krijgen?
Moet je de groente eerst in stukken hakken en moet het water van tevoren eerst koken of juist niet? Lees snel verder om daarachter te komen. Wij vertellen je alles over het koken van rode kool.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Rode kool schoonmaken
Voordat we kunnen uitleggen hoe je het beste rode kool kan koken, leggen we je eerst uit hoe je de groente het beste kan schoonmaken.
Je koopt de kool namelijk meestal in zijn geheel, als krop. Om rode kool te kunnen bereiden, moet je eerst de buitenste bladeren verwijderen, de kool afspoelen en deze in parten snijden. Van de parten snijd je vervolgens de onderkant af en de rest van de kool snijd je in reepjes. Pas hierbij wel op dat je geen vlekken in je kleding krijgt. De rode kleur geeft gemakkelijk af.
Daarna is het tijd om de groente te koken. Voeg hiervoor de gesneden rode kool toe aan een pan met kokend water. Wil je dat de kool zijn mooie rode kleur behoudt? Voeg dan wat iets zuurs aan het kookwater toe zoals een scheutje azijn of citroensap.
Kooktijd: hoe lang rode kool koken?
Maar wie rode kool wil koken, moet de juiste kooktijd weten. Daarom geven we antwoord op de belangrijkste vraag: ‘hoe lang moet rode kool koken?’.
Want alleen zo weet je hoe je de groente het beste kan bereiden. De perfecte kooktijd van rode kool is tien tot vijftien minuten. Hiervoor kook je de rode kool in kokend water gaar.
Rode kool bereiden
Naast koken, kan je rode kool ook stomen, stoven of roerbakken. Het meest traditioneel is om de groente met appel te stoven. Deze bereidingswijze maakt de groente lekker zacht en zorgt ervoor dat de rode kool alle smaken goed kan opnemen. Voeg hiervoor ca. 100 milliliter water aan de rode kool en appels toe en laat het ongeveer een half uur in een pan op het vuur pruttelen.
Stomen gaat een stukje sneller. Houd hiervoor een bereidingstijd van ongeveer 20 minuten aan. In deze kooktijd wordt de rode kool beetgaar.
Ten slotte kan je ervoor kiezen de kool te wokken or roerbakken. Zo behoud je de bite. Voeg hiervoor de rode kool beetje bij beetje toe aan een wok en verwarm drie tot vijf minuten.
Recepten met rode kool
Wil je rode kool koken en kan je wel wat inspiratie gebruiken? Bekijk dan de onderstaande recepten met rode kool:
Rodekoolcurry met kokos en koriander
Curry en rode kool worden niet vaak in een adem genoemd. Zonde, want een rodekoolcurry is hartstikke lekker. Probeer dit recept maar eens!
Naar het receptRodekoolstamppot
Een stuk klassieker is een rodekoolstamppot. Deze variant met appeltjes en rozijnen is hartverwarmend lekker. De stemgemberbolletjes geven het een verrassende twist.
Naar het receptBiefstuk tagliata met coleslaw van rode kool
Een ‘tagliata‘ bestaat uit sneetjes kortgebakken rundvlees, geserveerd op coleslaw van rode kool en afgewerkt met geraspte Parmezaanse kaas. Onze tip: maak de coleslaw een dag van te voren, dan is hij nog veel lekkerder.
Naar het receptLees ook:
Onze tips
Dit zijn de lekkerste seizoensgroenten in mei
High tea: 9x recepten en alle do’s & don’ts
Tofu marineren: zo maak je tofu écht lekker
Aan de bak: dit zijn verschillende soorten deeg, bakpoeder en gist
Ouderwetse boterkoek bakken: tips en recept
Welke bloem is het meest geschikt om mee te bakken?
Zo kun je het beste salades bewaren & meenemen
De verschillende soorten peper op een rij
Geheim: dit moet je bij champagne eten!
Handig overzicht: hoeveel gram pasta per persoon?
Bestaat er ook goedkope champagne?
Zelf jus maken: het perfecte recept (met of zonder vlees)
Wat betekent brut en demi-sec bij champagne?
Do or don’t: mag ik champagne met ijs drinken?
Champagne rosé of wit: waar komt die kleur vandaan?
Paaseitjes over? Dit maak je ermee!
Marieke Slettenhaar
Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met een gepocheerd ei gek genoeg favoriet.