Sake kun je indelen in verschillende categorieën, afhankelijk van de mate waarin de rijst gepolijst is en of er alcohol toegevoegd is. De binnenkant van de rijstkorrel is rijk aan zetmeel. Aan de buitenkant zitten vetten, vitaminen en eiwitten, maar die kunnen de smaak en geur van de sake negatief beïnvloeden. Daarom polijsten sakebrouwers een deel ervan weg. Hoe lager de polijstverhouding van de sake, hoe meer de rijst gepolijst is. Sake met een lage polijstverhouding smaakt milder, lichter en schoner. Sake’s met een hoge polijstverhouding smaken steviger en voller. Deze zijn doorgaans goedkoper, maar niet per se slechter – het hangt ervan af waar je persoonlijke voorkeur naar uitgaat.

Wel of geen alcohol

De andere factor op basis waarvan sake geclassificeerd wordt, is of er kleine hoeveelheden gedistilleerde alcohol zijn toegevoegd. Het toevoegen van alcohol kan de sake aromatischer, lichter en makkelijker drinkbaar maken. Doordat er ook water toegevoegd wordt tijdens het brouwproces blijft het alcoholpercentage van de sake hetzelfde. Sake waarbij geen alcohol toegevoegd is, die puur en alleen van rijst, water, gist en koji gemaakt is, noem je ‘junmai’.

Verschillende soorten sake uitgelegd

De ene sake is dus de andere niet. Benieuwd welke soort het beste bij jou past en hoe je hem het beste kunt serveren? Foodies legt je alles uit over de populairste soorten sake.

Junmai

De rijst is tot minstens 70 procent gepolijst (30 procent van de korrels is eraf geslepen) en de sake is gemaakt van alleen rijst, water en koji. Deze sake heeft een vollere smaak en een hoger zuurgehalte, daarom is het vaak een goede match met stevige vleesgerechten. Serveer hem iets verwarmd of op kamertemperatuur.

Honjozo

De rijst is tot minstens 70 procent gepolijst (30 procent van de korrels is eraf geslepen) en er is alcohol toegevoegd. Deze sake is meestal droger dan andere soorten, smaakt licht en soepel en is makkelijk drinkbaar. Lekker voor bij de borrel of in cocktails. Serveer gekoeld of iets verwarmd.

Ginjo

Gemaakt van rijst die tot minstens 60 procent gepolijst is (40 procent is eraf geslepen) en langer gefermenteerd bij koudere temperaturen. Deze sake heeft nuances en verfijnde smaaktinten van fruit en bloemen. Serveer gekoeld bij lichte visgerechten. Bij junmai ginjo is er geen alcohol toegevoegd.

Daiginjo

Dit is ginjo sake van rijst die tot minstens 50 procent gepolijst is (50 procent is eraf geslepen). Hij wordt beschouwd als een van de meest hoogwaardige sakesoorten en smaakt delicaat en verfijnd. Serveer gekoeld. Bij junmai daiginjo is er geen alcohol toegevoegd.

Andere soorten sake

Alle sake die niet tot minstens 70 procent gepolijst is, wordt futsuu sake genoemd en is vergelijkbaar met tafelwijn, waarbij de kwaliteit net als bij tafelwijn kan verschillen. Andere soorten die je kunt tegenkomen zijn nama-zake (ongepasteuriseerde sake), nigori (minder gefilterde sake) en koshu (gerijpte sake).

© Olive Magazine / Immediate Media Foto’s: Vinnie Whiteman Styling: Morag Farquhar Foodstyling: Adam Bush