Advertentie
Verschillende soorten sake
Je ziet deze Japanse drank steeds vaker in Nederland, en allang niet meer alleen bij Japanse restaurants. De verfijnde en diepe smaak past erg goed bij diverse gerechten, net zoals bijvoorbeeld veel soorten wijn. Tijd om deze populaire drank eens onder de loep te nemen en je dan ook alles te vertellen over de verschillende soorten sake.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Wat is sake?
Sake kun je indelen in verschillende categorieën, afhankelijk van de mate waarin de rijst gepolijst is en of er alcohol toegevoegd is. De binnenkant van de rijstkorrel is rijk aan zetmeel. Aan de buitenkant zitten vetten, vitaminen en ook eiwitten, maar die kunnen de smaak en geur van de sake negatief beïnvloeden. Daarom polijsten sakebrouwers een deel ervan weg. Hoe lager de polijstverhouding van de sake, hoe meer de rijst gepolijst is. Sake met een lage polijstverhouding smaakt milder, lichter en schoner. Sake’s met een hoge polijstverhouding smaken steviger en ook voller. Deze zijn doorgaans goedkoper, maar niet per se slechter – het hangt ervan af waar je persoonlijke voorkeur naar uitgaat.
Wel of geen alcohol
De andere factor op basis waarvan sake geclassificeerd wordt, is of er kleine hoeveelheden gedistilleerde alcohol zijn toegevoegd. Het toevoegen van alcohol kan de sake aromatischer en lichter, maar ook makkelijker drinkbaar maken. Doordat er ook water toegevoegd wordt tijdens het brouwproces blijft het alcoholpercentage van de sake hetzelfde. Sake waarbij geen alcohol toegevoegd is, die puur en alleen van rijst, water, gist en koji gemaakt is, noem je ‘junmai’.
Verschillende soorten sake uitgelegd
De ene sake is dus de andere niet. Benieuwd welke soort het beste bij jou past en hoe je hem het beste kunt serveren? Wij leggen je alles uit over de populairste soorten sake:
Junmai
De rijst is tot minstens 70 procent gepolijst (30 procent van de korrels is eraf geslepen) en de sake is gemaakt van alleen rijst, water en koji. Deze sake heeft een vollere smaak en een hoger zuurgehalte, daarom is het vaak een goede match met stevige vleesgerechten. Serveer hem iets verwarmd of op kamertemperatuur.
Honjozo
De rijst is tot minstens 70 procent gepolijst (30 procent van de korrels is eraf geslepen) en er is alcohol toegevoegd. Deze sake is meestal droger dan andere soorten, smaakt licht en soepel en is makkelijk drinkbaar. Lekker voor bij de borrel of in cocktails. Serveer gekoeld of iets verwarmd.
Ginjo
Gemaakt van rijst die tot minstens 60 procent gepolijst is (40 procent is eraf geslepen) en langer gefermenteerd bij koudere temperaturen. Deze sake heeft nuances en verfijnde smaaktinten van fruit en bloemen. Serveer gekoeld bij lichte visgerechten. bij junmai ginjo is er geen alcohol toegevoegd.
Daiginjo
Dit is ginjo sake van rijst die tot minstens 50 procent gepolijst is (50 procent is eraf geslepen). Deze sake wordt beschouwd als een van de meest hoogwaardige sakesoorten en smaakt delicaat en verfijnd. Je serveert deze soort sake gekoeld. Bij junmai daiginjo is er geen alcohol toegevoegd.
Nog meer verschillende soorten sake
Alle sake die niet tot minstens 70 procent gepolijst is, wordt futsuu sake genoemd en is vergelijkbaar met tafelwijn, waarbij de kwaliteit net als bij tafelwijn kan verschillen. Andere soorten die je kunt tegenkomen zijn nama-zake (ongepasteuriseerde sake), nigori (minder gefilterde sake) en koshu (gerijpte sake).
Lees ook:
Wat is sake en wat kun je ermee?
Japans koken: deze basisingrediënten mogen niet in je voorraadkast ontbreken
Deze Aziatische smaakmakers zitten boordevol umami
© Olive Magazine / Immediate Media Foto’s: Vinnie Whiteman Styling: Morag Farquhar Foodstyling: Adam Bush
Onze tips
High tea: 9x recepten en alle do’s & don’ts
Tofu marineren: zo maak je tofu écht lekker
Aan de bak: dit zijn verschillende soorten deeg, bakpoeder en gist
Ouderwetse boterkoek bakken: tips en recept
Welke bloem is het meest geschikt om mee te bakken?
Zo kun je het beste salades bewaren & meenemen
De verschillende soorten peper op een rij
Geheim: dit moet je bij champagne eten!
Handig overzicht: hoeveel gram pasta per persoon?
Bestaat er ook goedkope champagne?
Zelf jus maken: het perfecte recept (met of zonder vlees)
Wat betekent brut en demi-sec bij champagne?
Do or don’t: mag ik champagne met ijs drinken?
Champagne rosé of wit: waar komt die kleur vandaan?
Paaseitjes over? Dit maak je ermee!
Aspergesoep maken: basisrecept, variaties en tips
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.