Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
winter seizoensgroenten

Dit zijn de seizoensgroenten en -fruit in januari

Advertentie

Lokale groenten en fruit uit het seizoen smaken het lekkerst, zitten vol voedingsstoffen en zijn niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Welke groenten en fruit van eigen bodem kun je het beste in januari op je boodschappenlijstje zetten? Wij zochten het voor je uit!

Seizoensgroenten januari

Niets is lekkerder dan verse groenten uit het seizoen. Ook in de winter zijn er genoeg (lokale) groenten te vinden die passen bij het seizoen. Wat dacht je bijvoorbeeld van prei of boerenkool?

Iedere week recepten met seizoensgroenten ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Seizoensgroenten januari: prei

Verkrijgbaarheid: Het mooie van prei is dat de groente jaarrond van eigen bodem komt.

Voedingswaarden: De groente bevat opvallend veel mangaan en ijzer. Hartstikke goed voor je botten!

Welk deel is eetbaar? Voordat je prei kunt gaan klaarmaken, kan je het beste de onderkant afsnijden en de buitenste bladeren verwijderen. Je kunt zowel het witte als het groene gedeelte van prei eten. Juist in het groene gedeelte zitten de meeste vitamines!

Smaak: Doordat de groente tot de lookfamilie behoort, heeft prei een kenmerkende smaak en geur die ietwat lijkt op uien en knoflook.

Hoe gebruiken? Stoven, smoren, bakken en braden: met prei kan je alle kanten op. Een klassieke combinatie is met ham en kaas.

Hoe bewaren? In de koelkast blijft de groente tot wel drie weken goed. Liever langer? Gare prei kan je tot twaalf maanden in de diepvries bewaren.

> naar het recept: preirollade met groene groenten en ricotta-geitenkaasvulling

Preirollade met groene groenten en ricotta-geitenkaasvulling

Aardpeer

Verkrijgbaarheid: Aardpeer is een echte wintergroente en in Nederland volop verkrijgbaar tussen oktober en februari.

Voedingswaarden: De knol is rijk aan vezels, vitaminen en minderalen.

Welk deel is eetbaar? Je kunt alles van deze knol eten, maar maak ze wel even schoon, snijd ze eventueel bij en verwijder het wortelhaar. Als je een jong exemplaar hebt, kun je zelfs de schil laten zitten. Bij een oudere aardpeer is het wel verstandig om even met je dunschiller of schilmesje aan de slag te gaan.

Smaak: De smaak van aardpeer doet denken aan die van een artisjok en is het best te omschrijven als zoet, aards en een beetje notig. Zeker als je hem kookt, komt de zoete smaak naar voren.

Hoe gebruiken? Je kunt hem bakken, stomen, koken, frituren, laten garen in de oven, gebruiken in salades, soepen, ovenschotels of als rauw bijgerecht serveren. Het is zelfs een lekkere groente om chips of puree van te maken

Hoe bewaren? Als je ze zelf kweekt, is het slim om de groente zo lang mogelijk in de grond te laten zitten voor je ermee gaat koken. Als ze ze bij de (super)markt haalt en er niet direct mee aan de slag gaat, is het slim om de aardpeer te bewaren in de koelkast. Daar blijft hij slechts enkele dagen goed, dus koop deze knol niet te lang van tevoren.

> naar het recept: aardpeer-pecansalade

Aardpeer-pecansalade

Seizoensgroenten januari: boerenkool

Verkrijgbaarheid: In principe kan je boerenkool het hele jaar door kopen maar de grootste Nederlandse aanvoer vindt plaats van september tot en met maart.

Voedingswaarden: Boerenkool wordt ook wel super food genoemd en dat is niet voor niks. Zo bevat boerenkool een hoog ijzergehalte, veel calcium (meer dan melk!), veel krachtige antioxidanten en een grote hoeveelheid vitamines K, A & C.

Welk deel is eetbaar? Heb je verse boerenkool? Snijd dan de dikke stelen van het blad af, deze zijn stug en smaken niet lekker. De bladeren kan je in kleine stukken snijden en opeten.

Smaak: Boerenkool heeft een typische koolsmaak die ietwat bitter smaakt. Volgens velen smaakt boerenkool het best nadat het net gevroren heeft.

Hoe gebruiken? Wat ons betreft is boerenkool echt een wintergroente. Wij voegen hem dan ook maar wat graag toe aan Hollandse pot zoals stamppot en soep. Al smaakt boerenkool in een salade minstens net zo lekker. Vergeet hem dan alleen niet eerst te masseren.

Hoe bewaren? Bewaar gesneden boerenkool altijd in de koelkast. Daar kan je hem wel tot een week bewaren.

> naar het recept: boerenkool met rozijnen en pijnboompitten

Boerenkool met rozijnen en pijnboompitten

Seizoensgroenten januari: knolselderij

Verkrijgbaarheid: De knol met een aardse smaak is een typische smaakmaker van het najaar en wat ons betreft niet te missen in dit lijstje met seizoensgroenten van januari.

Voedingswaarden: Knolselderij is rijk aan vitamine C, vitamine B11 en kalium.

Welk deel is eetbaar? Omdat hij van onder de grond komt en een onregelmatige vorm heeft, moet je hem grondig schoonmaken. Dit kun je het beste doen met een klein schilmesje waarmee je in alle hoekjes komt.

Smaak: Hij is met een hint van anijs net wat frisser dan de koolraap, waar hij vaak mee verward wordt. Vind je de smaak niet zo lekker of is hij in geen velden of wegen te bekennen bij jouw supermarkt? Geen zorgen, je kunt knolselderij vervangen door pastinaak, aardappel, aardpeer of peterseliewortel.

Hoe gebruiken? Je kunt knolselderij prima gebruiken om er een puree van te maken, als een koolhydraatarm en qua smaak meer uitgesproken alternatief voor de klassieke aardappelpuree. Knolselderij past perfect in je winterse stoofpot, erwtensoep of smeuïge puree.

Hoe bewaren? Als je niet direct met deze groente aan de slag gaat, kun je hem het beste bewaren buiten de koelkast. Daar blijft hij ongeveer drie weken goed. Als je hem al gesneden hebt, moet je de knolselderij wel bewaren in de koelkast, het liefst in huishoudfolie en besprenkeld met een beetje citroensap. Zo voorkom je dat er bruine plekjes op komen. Hier blijft hij ongeveer een week goed. Wil je de groente langer bewaren? Dan kun je hem koken of blancheren en invriezen. Zo kun je er nog enkele maanden mee vooruit.

> naar het recept: romige polenta met gebakken worst, knolselderij en salie

Romige polenta met gebakken worst, knolselderij en salie

Seizoensgroenten januari: schorseneren

Verkrijgbaarheid: Van oktober tot maart zijn ze in het seizoen, dit is dus hét moment om deze seizoensgroenten van januari in je mandje te stoppen.

Voedingswaarden: Schorseneren zitten boordevol ijzer, vezels en vitamine C.

Welk deel is eetbaar? De schil is niet eetbaar en moet verwijderd worden. Een tip voor het schoonmaken: draag handschoenen tijdens het schillen van de schorseneren, er komt namelijk een melkachtige substantie vrij die heel erg lastig van je handen te krijgen is.

Smaak: Je zou het misschien niet zeggen, maar achter die donkere schil gaat een hele verfijnde, delicate groente schuil. Ze smaken een beetje naar asperges of artisjok.

Hoe gebruiken?  Ondanks dat het schoonmaken veel werk is, is het toch zeker wel de moeite waard. De groente laat zich namelijk op veel verschillende manieren te verwerken en laat zich goed combineren met diverse andere smaakvolle groenten en fruit.

Hoe bewaren? Als je niet direct met dit lekkers gaat koken, kun je ze schorseneren bewaren op een droge en donkere plek. Hier blijven ze enkele weken goed.

> naar het recept: ‘Piccata’ schorseneren

‘Piccata’ schorseneren

Grapefruit

Verkrijgbaarheid: Grapefruit is jaarrond verkrijgbaar en wordt naar Nederland geïmporteerd uit warme landen.

Voedingswaarden: Net als alle andere citrusvruchten is grapefruit rijk aan vitamine C.

Welk deel is eetbaar? Je moet de vrucht eerst schillen. Het binnenste gedeelte is eetbaar. Al verwijderen veel mensen ook de witte vliesjes bij het vruchtvlees. Dit gedeelte is eetbaar maar smaakt wat bitter.

Smaak: De smaak van grapefruit laat zich het beste omschrijven als zoet en lichtbitter. Hoe roder het vruchtvlees, hoe zoeter de smaak.

Hoe gebruiken? Je kan de vrucht zo uit het vuistje eten of verwerken in en frisse salade of zoet gebak.

Hoe bewaren? Je kan de citrusvrucht het beste buiten de koelkast bewaren. Zo blijft grapefruit tot twee weken houdbaar. Wanneer je de vrucht op een te koude plek bewaart, kan deze bruin verkleuren.

> naar het recept: omgekeerde grapefruit-clementinetaart met gin

Omgekeerde grapefruitclementinetaart met gin

Bloedsinaasappel

Verkrijgbaarheid: Bloedsinaasappels zijn in seizoen van december tot maart.

Voedingswaarden: Zoals alle citrusvruchten is de bloedsinaasappel rijk aan vitamine C. Daarnaast bevat de vrucht veel antioxidanten en vezels.

Welk deel is eetbaar? Voordat je de vrucht gaat eten, moet je ‘m eerst pellen. De binnenste partjes kan je vervolgens zo opeten. De naam dankt de vrucht aan het feit dat de partjes als ware ‘bloeden’ wanneer je ze open snijd. Het sap is namelijk prachtig helderrood van kleur.

Smaak: De smaak van de bloedsinaasappel is friszoet tot zoet. De smaak wordt zachter naarmate de vrucht rijpt.

Hoe gebruiken? Net als bij sinaasappels kan je bloedsinaasappels zo uit het vuistje eten. Ook kan je ‘m persen zodat je het sap kan drinken. Het sap of de partjes van de vrucht kan je in tal van (zoete) recepten verwerken. Wat dacht je van een frisse touch in je salade of een zoete pavlova met bloedsinaasappel? Door de prachtige kleur fleurt deze vrucht elk gerecht op!

Hoe bewaren? Je kunt dit seizoensfruit het beste bewaren op een koele plek of in de koelkast. Zo blijft de vrucht tot wel twee weken vers.

> naar het recept: bloedsinaasappel-polentacake

Bloedsinaasappel-polentacake seizoensgroenten januari

Mandarijnen

Verkrijgbaarheid: Manderijnen zijn jaarrond verkrijgbaar en wordt naar Nederland geïmporteerd uit warme landen.

Voedingswaarden: Omdat mandarijn een citrusvrucht is, bevat het fruit hartstikke veel vitamine C.

Welk deel is eetbaar? Om een mandarijn te kunnen eten, moet je eerst de schil eraf pellen. Daarna kan je ze partje voor partje eten.

Smaak: De smaak van mandarijnen laat zich het beste omschrijven als zoet, sappig en lichtzuur.

Hoe gebruiken? Je kan het fruit zo uit het vuistje eten of verwerken in en frisse salade of zoet gebak. Gedoopt in chocolade vormen ze een ware traktatie!

Hoe bewaren? Wanneer je mandarijnen op een koele en donkere plaats bewaart, blijven ze tot wel tien dagen houdbaar.

> naar het recept: olijfoliecake met mandarijn & rozemarijn

olijfoliecake Cake Yvette van Boven

Seizoensgroenten januari: pastinaak

Verkrijgbaarheid: Pastinaak verliest langzaamaan de status van vergeten groente en komt steeds vaker in de schijnwerpers te staan. En terecht! Stop hem dus snel in je mandje. Januari is hét moment om deze seizoensgroente op tafel te zetten.

Voedingswaarden: De wortel bevat een indrukwekkende reeks aan vitamines waaronder B, C, E en K.

Welk deel is eetbaar?  Je kunt bijna de hele groente eten, behalve de bovenkant. Zelfs de schil is eetbaar! Als je een pastinaak gaat schoonmaken, snijd je de uiteinden van deze witte wortel af. Die gooi je weg. Vervolgens kun je de groente eventueel schillen en dan in plakjes snijden.

Smaak: Als je een hap neemt van een pastinaak, merk je de anijssmaak al snel op. De structuur is het beste te vergelijken met die van een romige aardappel. Sterker nog, in het verleden werden aardappelen regelmatig vervangen door pastinaken.

Hoe gebruiken? Je kunt hem bakken, koken, frituren, laten garen in de oven, gebruiken in stamppotten, soepen, ovenschotels of zelfs als rauwkost in een salade. Ook is het mogelijk om er chips of puree van te maken.

Hoe bewaren? Ze voelen zich helemaal thuis in de groentelade van de koelkast en blijven hier ongeveer twee weken goed. Wil je ze langer bewaren? Pastinaak kan ook in de vriezer en blijft hier zo’n zes maanden goed. Het is wel slim om de groente even te blancheren voor je hem invriest.

> naar het recept: reemedaillons met pastinaakcrème en tijmjus

Reemedaillons met pastinaakcrème en tijmjus seizoensgroenten januari

Lees ook: Dit zijn de lekkerste lokale seizoensgroenten in februari

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met een gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!