Seizoensgroenten voor januari: pastinaak
Pastinaak smaakt het lekkerst als ‘ie geoogst wordt nadat de eerste koude periode is geweest. Deze wortelsoort mag dus met recht een échte seizoensgroente voor januari genoemd worden. Deze witte kanjer is het zoetere broertje van de welbekende oranje wortel. Met deze zoete, anijsachtige smaakmaker maak je de lekkerste purees. Een keer wat anders proberen? De groente is ook verrassend lekker in baksels. Probeer dit recept voor kruidige pastinaakcake met limoncello frosting eens!
Wil je iedere week de kooktips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Seizoensgroenten voor januari: bloemkool
De witte koolsoort is oer-Hollands en niet uit onze keuken weg te denken. Bloemkool is dan ook een van de meest gegeten groenten van ons land. Omdat de groente vroeger vaak te gaar werd gekookt, heeft bloemkool onterecht een ietwat slecht imago. Gelukkig maakt deze koolsoort de laatste jaren weer zijn opmars op culinair gebied. Dat is niet gek want deze veelzijdige groente past door zijn toegankelijke smaak in veel gerechten. Geroosterde bloemkool staat dan ook steeds vaker op het menu. Probeer bijvoorbeeld ons recept voor geroosterde bloemkool met rozepeper-dressing. Wij zijn er gek op!
Seizoensgroenten voor januari: aardpeer
Aardpeer is een echte wintergroente en is in Nederland volop verkrijgbaar tussen oktober en februari. Al is de aardpeer in december op zijn best. Dit is dus dé maand om met deze groente aan de slag te gaan. Omdat dit letterlijk een vergeten groente is, is de kans groot dat je niet weet hoe die smaakt. De smaak van aardpeer doet denken aan die van een artisjok en is het best te omschrijven als zoet, aards en een beetje nootachtig. Zeker als je hem kookt komt de zoete smaak naar voren. Je maakt er bijvoorbeeld de heerlijkste soepen mee zoals onze aardpeersoep met dilleroom en zuurdesem-knoflooksoldaatjes.
Lees ook: wat is aardpeer en wat kun je ermee?
Veldsla
In soep, stamppot of salade, veldsla is een echte alleskunner. De groente is bij velen geliefd door zijn heerlijke nootachtige smaak. Daarbij geeft hij elk gerecht dat extra beetje groen. Vanaf januari is deze slasoort weer van eigen bodem beschikbaar. Vanaf deze maand kan je dus deze heerlijke salade met veldsla, bietjes en feta maken.
Winterpostelein
Winterpostelein is echt zo’n typische vergeten groente. En dat is jammer want de scherpe en lichtzure smaak past in veel gerechten zoals deze heerlijke wintersalade of in een stamppot. Postelein is het hele jaar door verkrijgbaar doordat de groente twee soorten kent: winter- en zomerpostelein. In het begin van het jaar ligt de winter variant natuurlijk bij ons op ‘t bord. Probeer deze groene groente eens want hij is heerlijk en gezond. Zo bevat postelein bevat meer ijzer dan spinazie en zit de groente boordevol vitamines en mineralen.