We hebben het allemaal weleens meegemaakt op de zondagochtend: net wanneer je op het punt staat om je croissantje te smeren met een dikke laag roomboter, besef je dat deze nog in de koelkast staat. Resultaat: harde onsmeerbare roomboter, waar je met het mes niet doorheen komt. Hieronder leer je hoe je roomboter snel smeerbaar krijgt.

Magnetron, niet doen!

Die zet je toch gewoon even in de magnetron, zul je denken. Onverstandig. De buitenlaag van de boter smelt in de magnetron ironisch genoeg “té snel” voor de kern, waardoor je al gauw met een hard stuk boter in een schoteltje vette pap komt te zitten.
roomboter snel smeerbaar: mes in roomboter

Roomboter snel smeerbaar? De oplossing..

Raspen! Het lijkt misschien wat vreemd, maar het is eigenlijk heel logisch. Wanneer je de boter met een kaasrasp te lijf gaat, ontstaan er kleine sliertjes die samen een luchtig smeerbaar geheel vormen. Daarnaast creëert de wrijving van de boter tegen de rasp warmte waardoor je tafelgenoten vervolgens gewoon een mes kunnen gebruiken! Eet smakelijk!
roomboter snel smeerbaar: roomboter sliertjes met rasp
Foto’s: Marrypopins, iStock/Szakaly
Tekst: Dion Olbach