Het aspergeseizoen is volop aan de gang. In deze tijd van het jaar halen wij het liefste elke week het witte goud in huis om de lekkerste recepten met asperges te maken. Maar voordat je aan de slag kunt gaan, moet je eerst de asperges schoonmaken. Jij weet vast ook wel dat je het beste de onderkant eraf kan snijden en het buitenste laagje eraf moet schillen. Maar wist je dat je de schillen van asperges nooit weg moet gooien? Hiervan kan je namelijk heel goed soep trekken. Lees snel verder om erachter te komen hoe je dit doet.
Wil je iedere week handige kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Asperges koken
Veel asperges koken, levert veel schillen en afgesneden eindjes op, die -ons bin zunig- dankbaar in de soep verdwijnen. Want aspergeschillen zijn de perfecte basis voor een heerlijke bouillon. Dit maakt het ontzettend zonde om ze weg te gooien. In het basisrecept voor aspergesoep maken brengen we de schillen in water aan de kook. Vervolgens laten we dit geruime tijd trekken om een krachtige bouillon te krijgen. Hoe langer je wacht, hoe meer smaak je bouillon krijgt. Is de soep goed op smaak? Dan is het tijd om de schillen eruit te zeven. Deze zijn namelijk te hard en stug om op te eten. Hetgeen wat je overhoudt is een heldere en smaakvolle basis voor soep. Je kunt de soep van de aspergeschillen zo drinken, maar ook gebruiken als basis voor andere gerechten zoals romige aspergesoep, risotto of verschillende sauzen.
Bouillon invriezen
Wil jij nog wat langer van de smaak van asperges genieten? Dan is het slim om je zelfgemaakte soep van aspergeschillen in te vriezen. Geconcentreerde bouillon neemt minder ruimte in beslag, dus kook de bouillon het beste eerst flink in. Ook handig: giet de geconcentreerde bouillon in een ijsblokjesvorm en vries in. Zo heb je je zelfgemaakte ‘bouillonblokjes’ altijd op voorraad. In de diepvries is bouillon drie maanden houdbaar. Zo kun je ook na het voorjaar nog even vooruit. Dat is fijn want asperges zijn maar kort in het seizoen.
Soep van aspergeschillen
Wil jij gelijk met de bouillon aan de slag? Dan kun je deze in een handomdraai omtoveren tot een nog smaakvollere soep. In dit recept gebruiken we bijvoorbeeld hele asperges voor een extra rijke smaak. Daarbij wordt er room aan de soep toegevoegd en heerlijke toppings als eieren, bieslook en gekookte ham. Voeg jij liever zalmsnippers toe? Geen probleem! Met dit basisrecept kun je volop variëren en zo de aspergesoep naar eigen smaak maken.
> naar het recept: aspergesoep