Zelf sangria maken

Om thuis sangria te maken zoals ze dat in Spanje doen heb je een grote glazen kan of karaf nodig, een houten lepel en de juiste ingrediënten. Vaak wordt het Spaanse drankje in een glazen karaf met een grote houten lepel geserveerd. Zo haal je alle stukjes fruit gemakkelijk uit de karaf, die extra lekker smaken doordat ze de alcohol in zich op hebben genomen. Het is bij uitstek een drankje om te delen, je bestelt de grote kan dan ook vaak met een groepje vrienden op het terras. Ideaal om de zomer te vieren in combinatie met wat lekkere tapas!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Welke wijn hoort in sangria?

De klassieke sangria maak je met rode wijn. Je kunt het beste een lichte en fruitige rode wijn gebruiken. Denk aan Tempranillo of Rioja. Deze wijnen hebben een relatief lage zuurgraad en bevatten een gemiddelde hoeveelheid tannines. Dit zorgt ervoor dat de sangria niet te zoet of te zuur smaakt. Wijnen met veel tannines zoals een Merlot of Cabernet Sauvignon zijn daarom ook niet geschikt. Net als wijnen met een hoge zuurgraad zoals een Pinot Noir, het drankje krijgt namelijk door het verse fruit al een zuurtje. Wil je liever alcoholvrij? Vervang dan de wijn dan door vruchtensap (rood of wit).

Sangria maken

Recept: zo kun je zelf sangria maken

Zelf aan de slag? Neem dan vers fruit (bijv. appel, citroen, nectarine, perzik, peer, bessen), rode wijn, bruisend water, sinaasappellikeur (bijv. Cointreau), suiker en een grote glazen karaf (ca. 1 liter). Wanneer je de ingrediënten hebt verzameld ben je klaar om de stappen op te volgen:

  1. Was het verse fruit en schil het eventueel. Verdeel in partjes of blokjes en doe alles bij elkaar in de glazen karaf.
  2. Voeg 75 cl rode wijn toe aan het fruit in de karaf.
  3. Voeg ca. 25 ml sinaasappellikeur aan de karaf toe.
  4. Schenk hier tot slot 200 ml bruisend water bij.
  5. Roer het geheel goed door en laat ca. 2 uur rusten in de koelkast. De smaak komt het beste naar voren wanneer het een nachtje in de koelkast heeft gestaan.
  6. Serveer in een glas met ijsblokjes.

Sangria recepten

Wist je dat er naast de klassieke variant een heleboel variaties zijn? Ga bijvoorbeeld voor een witte sangria met witte wijn of prosecco, minstens zo lekker. Door te variëren in het fruit kun je ook een geheel eigen twist aan je sangria geven. Laat bijvoorbeeld de sinaasappel eens achterwege en ga voor wat meer tropisch fruit zoals ananas. Met witte wijn, citroen, ananassap, verse ananas en wat kokosrum heb je een superzomerse sangria te pakken! Of maak het drankje eens met rosé.

> naar het recept: sangria met bubbels

kerst sangria

Lees ook: Zo maak je een Spaanse tapasplank