Advertentie
Zelf sangria maken
Om thuis sangria te maken zoals ze dat in Spanje doen heb je een grote glazen kan of karaf nodig, een houten lepel en de juiste ingrediënten. Vaak wordt het Spaanse drankje in een glazen karaf met een grote houten lepel geserveerd. Zo haal je alle stukjes fruit gemakkelijk uit de karaf, die extra lekker smaken doordat ze de alcohol in zich op hebben genomen. Het is bij uitstek een drankje om te delen, je bestelt de grote kan dan ook vaak met een groepje vrienden op het terras. Ideaal om de zomer te vieren in combinatie met wat lekkere tapas!
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Welke wijn hoort in sangria?
De klassieke sangria maak je met rode wijn. Je kunt hierbij het beste een lichte en fruitige rode wijn kiezen. Denk bijvoorbeeld aan Tempranillo of Rioja. Deze wijnen hebben een relatief lage zuurgraad en bevatten een gemiddelde hoeveelheid tannines. Dit zorgt ervoor dat de sangria niet te zoet of te zuur smaakt. Wijnen met veel tannines zoals een Merlot of Cabernet Sauvignon zijn hierdoor niet geschikt om sangria mee te maken. Wijnen met een hoge zuurgraad zoals een Pinot Noir, zijn ook niet aan te raden. Het drankje krijgt namelijk door het verse fruit al een zuurtje en je wilt het geheel mooi in balans houden. Wil je liever alcoholvrij? Vervang dan de wijn dan door vruchtensap (rood of wit).
Recept: zo kun je zelf sangria maken
Zelf aan de slag? Neem dan vers fruit (bijv. appel, citroen, nectarine, perzik, peer, bessen), rode wijn, bruisend water, sinaasappellikeur (bijv. Cointreau), suiker en een grote glazen karaf (ca. 1 liter). Wanneer je de ingrediënten hebt verzameld ben je klaar om de stappen op te volgen:
- Was het verse fruit en schil het eventueel. Verdeel in partjes of blokjes en doe alles bij elkaar in de glazen karaf.
- Voeg 75 cl rode wijn toe aan het fruit in de karaf.
- Voeg ca. 25 ml sinaasappellikeur aan de karaf toe.
- Schenk hier tot slot 200 ml bruisend water bij.
- Roer het geheel goed door en laat ca. 2 uur rusten in de koelkast. De smaak komt het beste naar voren wanneer het een nachtje in de koelkast heeft gestaan.
- Serveer in een glas met ijsblokjes.
Sangria recepten
Wist je dat er naast de klassieke variant een heleboel variaties zijn? Probeer bijvoorbeeld voor een witte sangria met witte wijn of prosecco. Dat is minstens net zo lekker. Door te variëren in het fruit kun je ook een geheel eigen twist aan je sangria geven. Laat bijvoorbeeld de sinaasappel eens achterwege en ga voor wat meer tropisch fruit zoals ananas. Met witte wijn, citroen, ananassap, verse ananas en wat kokosrum heb je een superzomerse sangria te pakken! Of maak het drankje eens met rosé.
> naar het recept: sangria met bubbels
Lees ook: Zo maak je een Spaanse tapasplank
Onze tips
Tofu marineren: zo maak je tofu écht lekker
Aan de bak: dit zijn verschillende soorten deeg, bakpoeder en gist
Ouderwetse boterkoek bakken: tips en recept
Welke bloem is het meest geschikt om mee te bakken?
Zo kun je het beste salades bewaren & meenemen
De verschillende soorten peper op een rij
Geheim: dit moet je bij champagne eten!
Handig overzicht: hoeveel gram pasta per persoon?
Bestaat er ook goedkope champagne?
Zelf jus maken: het perfecte recept (met of zonder vlees)
Wat betekent brut en demi-sec bij champagne?
Do or don’t: mag ik champagne met ijs drinken?
Champagne rosé of wit: waar komt die kleur vandaan?
Paaseitjes over? Dit maak je ermee!
Aspergesoep maken: basisrecept, variaties en tips
Maiskolf bereiden: zo doe je dat
Marieke Slettenhaar
Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met een gepocheerd ei gek genoeg favoriet.