Kookschool

Aan de kook: zo kan je spruitjes koken en bereiden

Sanne-avatarDoor Sanne26 oktober 2022, 16:00

Spruitjes in huis? Tijd om er wat mee te maken! Deze heerlijke groente komt in tal van gerechten goed tot zijn recht, aan lekkere recepten is er dan ook geen gebrek. Maar hoe kan je spruitjes ook alweer het beste koken en bereiden? Wij leggen je alles uit over spruitjes koken!

Spruitjes koken

Spruitjes koken en bereiden lijkt zo makkelijk, maar je moet toch net even weten hoe het moet. Want hoelang moet je spruitjes koken om de groente perfect beetgaar te krijgen? Moet je ze eerst goed schoonmaken en in stukken snijden? En moet het water van tevoren eerst koken of juist niet? Lees snel verder om alles te leren over het koken van spruitjes!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe lang moeten spruitjes koken?

Laten we beginnen met het antwoord op de belangrijkste vraag: ‘Hoelang moeten spruitjes koken?’. Want alleen zo weet je hoe je het beste spruiten kan bereiden. Hoelang je de spruiten moet koken, is afhankelijk van de grootte. Gemiddeld gezien kan je een kooktijd van ongeveer tien tot twaalf minuten aanhouden. Kook ze vooral niet te lang, dan krijg je die bekende spruitjeslucht waar de meeste mensen zo van gruwelen. Wil je dit voorkomen? Voeg dan een scheutje melk aan het kookwater toe. Dat neutraliseert de geur.

Spruiten koken: zo doe je dat

Voor het koken van spruiten, vul je eerst een (kook)pan met water. Voeg hier een snufje zout aan toe en breng aan de kook. In de tussentijd kan je de groente schoonmaken. Snijd hiervoor het onderste gedeelte af, verwijder de buitenste blaadjes en spoel het geheel onder stromend water schoon. Je kunt ze vervolgens in hun geheel aan de pan toevoegen of doormidden of in kwarten snijden. Houd wel in gedachten: hoe kleiner, hoe korter de kooktijd. Laat de spruiten ongeveer tien tot twaalf minuten koken. Ze zijn gaar wanneer je er moeiteloos met een vork of mes in kan prikken.

Spruitjes bereiden

Veel mensen lusten geen spruitjes omdat ze de groenten alleen te ver doorgekookt kennen. Maar wist je dat je veel meer met spruitjes kan? Roerbakken, stoven en stomen bijvoorbeeld! Hierdoor krijgen de spruiten net een andere smaak en worden ze vaak wat minder bitter. Hiervoor kan je dezelfde kooktijd van circa tien minuten tot een kwartier aanhouden; houd de spruiten wel goed in de gaten. Wil je weten of ze gaar zijn? Prik er dan met een vork in.

Recepten met spruitjes

Spruiten zijn een echte wintergroente en ontzettend veelzijdig. Je kunt ze toevoegen aan een stamppot, soep of stoofgerecht. Kun je wel wat inspiratie gebruiken? Bekijk dan de onderstaande recepten met spruiten eens.

Spruitjes en papillotte met olijven, salie en knoflook

Toen we op zoek gingen naar de lekkerste vegetarische recepten met spruitjes, kwamen we al snel bij dit gerecht uit. Serveer de spruitjes en papillotte met romige aardappelpuree, gegrilde halloumi en geroosterde hazelnoten voor een waanzinnig lekker diner.

> naar het recept: spruitjes en papillotte met olijven, salie en knoflook

Spruitjes koken en bereiden: en papilotte

Chilispruitjes met tortilla’s

Spice up your spruitjes! We pakken uit met chilispruitjes met tortilla’s. Perfect voor je #meatlessmonday of op iedere andere dag dat je wel een oppepper kunt gebruiken.

> naar het recept: chilispruitjes met tortilla’s

Chilispruitjes

Gebakken spruitjes met paddenstoelen, witte bonen en dukkah

Last but not least: gebakken spruitjes met paddenstoelen, witte bonen en dukkah. Heb je nog wat dukkah over? Geen probleem! Deze Midden-Oosterse topping is ook heerlijk over salades of soep.

> naar het recept: gebakken spruitjes met paddenstoelen, witte bonen en dukkah

Gebakken spruitjes met paddenstoelen

Lees ook: Dit zijn de lekkerste vegetarische recepten met spruitjes

Sanne-avatarDoor Sanne