Foodies 04/2024
Mediterraanse smaken
Foodies Mediterraanse smaken
stap voor stap ravioli recept

Verklapt: zo maak je het coverrecept van Foodies’ grote Italiënummer

Advertentie

Stroop je mouwen op en doe een schort om, want we gaan lekker kneden, vouwen en vullen. Volg stap-voor-stap onze instructies en maak dit heerlijke recept voor ravioli met ricotta, parmaham en cherrytomatensaus van de cover van Foodies' grote Italiënummer.

[magazine “foodies-mei-2021” “Het grote Italiënummer”]

Bereidingstijd: ca. 1 uur en 30 min. + 1 uur wachttijd

Zelf ravioli maken: dit heb je nodig voor 4 personen

Voor het deeg:

Voor de vulling:

Voor de saus:

  • 300 g cherrytomaten
  • 50 ml olijfolie
  • 1 teentje knoflook – fijngehakt
  • 2 tl tomatenpuree
  • zout en peper
  • 2 el witte balsamico (evt. vervangen door een goede wittewijnazijn)
  • ½ bosje basilicum (10 g) – alleen de blaadjes – fijngehakt

Voor de garnering:

  • 50 g pijnboompitten geroosterd
  • parmezaan of pecorino – geraspt
  • verse basilicumblaadjes

Alles in huis? Aan de slag, we gaan zelf ravioli maken met dit recept!

1. Zelf stap-voor-stap ravioli maken doe je zo: maak voor het deeg een bergje van 300 g bloem op een schoon werkblad en strooi er een snuf zout over. Maak een kuiltje in de bloem en breek er de eieren en de eidooier in. Kluts de eieren met een vork en voeg geleidelijk van buiten naar binnen wat bloem toe. Leg de vork weg zodra het deeg te dik wordt en kneed nu met één hand verder. Maak tussendoor enkele malen je hand nat om het deeg goed samen te brengen. Voeg zoveel water toe dat het deeg wel te kneden is maar toch behoorlijk stug blijft. Dit zal minder worden tijdens het rusten. Verpak het deeg als het mooi soepel en egaal is in folie en laat minstens 1 uur op een koele plaats rusten.

stap voor stap ravioli maken recept   stap voor stap ravioli maken recept

stap voor stap ravioli maken recept   stap voor stap ravioli maken recept

stap voor stap ravioli maken recept   stap voor stap ravioli maken recept

2. Maal voor de vulling de parmaham en de parmezaan in een keukenmachine zo fijn mogelijk. Roer de ricotta erdoorheen tot een glad geheel en breng op smaak met zout en peper. Schep de vulling in een spuitzak en leg in de koelkast tot gebruik.

stap voor stap ravioli maken recept

3. Verdeel het deeg in 4 porties en rol ze met een deegroller ca. 1 cm dik uit. Rol telkens 1 portie deeg in de pastamachine heel dun uit door steeds 1 stand dunner te kiezen. Laat het overige deeg ondertussen onder een doek liggen zodat het niet uitdroogt. Gebruik zo min mogelijk extra bloem tijdens het uitrollen, alleen als het deeg echt blijft plakken. Vouw de lange lap weer op en rol hem overdwars opnieuw in stappen uit tot de dunste (of op één na dunste) stand. Het deeg glanst nu licht en voelt elastisch aan.

stap voor stap ravioli maken recept  stap voor stap ravioli maken recept

stap voor stap ravioli maken recept  stap voor stap ravioli maken recept

4. Snijd de plak deeg in 2 gelijke stukken. Maak hoopjes van de vulling, ca. 6 cm uit elkaar, op 1 deel en leg de andere plak erop. Druk met je vingers zoveel mogelijk lucht onder het deeg uit rondom de vulling. Druk het deeg op elkaar en steek met een uitsteekvorm de ravioli uit het deeg. Controleer of het deeg rondom goed dicht is en leg de ravioli op een schone, met bloem bestoven theedoek. Herhaal tot het deeg en de vulling op zijn. Restjes pastadeeg kun je eventueel weer bij elkaar kneden en opnieuw uitrollen, mits je niet teveel bloem hebt toegevoegd tijdens het uitrollen. Laat dit deeg wel opnieuw rusten in folie voor je het gebruikt.

stap voor stap ravioli maken recept  stap voor stap ravioli maken recept

stap voor stap ravioli maken recept  stap voor stap ravioli maken recept

stap voor stap ravioli recept

5. Knijp voor de saus uit 100 g cherrytomaten de pitjes en vang ze op. Hak het vruchtvlees fijn. Verhit 1 el olijfolie in een pan en bak er 200 g hele cherrytomaten rondom in tot ze zacht beginnen te worden. Voeg de rest van de olijfolie en de knoflook toe en fruit de knoflook in ca. 2 minuten glazig. Voeg de tomatenpuree toe en fruit nog 1 minuut. Neem van het vuur en roer de tomatenpitjes en het fijngehakte vruchtvlees erdoorheen. Breng de saus op smaak met zout, peper en witte balsamico. Roer tot slot het gehakte basilicum erdoorheen.

stap voor stap ravioli maken recept  stap voor stap ravioli maken recept

stap voor stap ravioli maken recept  stap voor stap ravioli maken recept

stap voor stap ravioli maken recept  stap voor stap ravioli maken recept

6. Breng een ruime pan met water (zonder zout) aan de kook. Laat de ravioli voorzichtig in het kokende water glijden en breng opnieuw aan de kook. Zorg met een houten spatel dat de ravioli niet op de bodem gaan plakken. Zet het vuur wat lager en kook de ravioli in ca. 4 minuten rustig gaar. Schep ze met een schuimspaan uit het water en meng ze direct de saus in de pan. Verwarm de ravioli nog ca. 2 minuten rustig in de saus en schep ze voorzichtig om zodat ze rondom bedekt zijn met de saus. Voeg eventueel een scheut pastawater toe om het geheel wat smeuïger te maken.

stap voor stap ravioli maken recept  stap voor stap ravioli maken recept

7. Serveer de ravioli in diepe borden en garneer met geroosterde pijnboompitten, geraspte parmezaan of pecorino en verse basilicum.

Heb je dit recept voor zelf ravioli maken uitgeprobeerd? Vergeet dan niet om je foto’s te taggen met #Iamfoodies. Misschien zie jij jouw creatie wel terug op onze Instagrampagina of website.

Per portie: ca. 701 kcal
34 g eiwit | 35 g vet | 60 g koolhydraten

stap voor stap ravioli maken recept

Zelf ravioli maken recept 

Profielfoto van

Willem van Santen

Heeft geen grote bezwaren tegen ananas op pizza. Heeft wel grote bezwaren tegen kiwi en papaja. Als kok is hij klassiek Frans opgeleid, maar nu ontdekt hij al jaren recepten van over de hele wereld bij foodies magazine.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!