Salades samenstellen
Wil je zelf de lekkerste salades samenstellen? Volg dan simpelweg deze vijf stappen op:
Stap 1: Groenten
Groenten vormen natuurlijk de basis van salades. Kies bij het samenstellen van salades voor verschillende kleuren, smaken en structuren. Van alleen sla wordt niemand blij, dus zorg dat je zowel verse als gekookte groenten gebruikt en dat je naast bladgroenten altijd ook stevigere, sappige of romige exemplaren toevoegt. Wil je nog meer variatie in je salade, voeg dan ook wat fruit toe. Met sappige druiven, zoete nectarines, zachte bosbessen, verfrissende meloen of zoetzure appel voeg je meer kleur, smaak en structuur toe aan je salade en geef je hem net iets extra’s.
Wil je iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Stap 2: Koolhydraten
Koolhydraten zijn geen must, maar ze geven je salade extra body en zorgen dat je salade je van genoeg energie voorziet voor de rest van de middag. Kies voor gekookte aardappels, pasta, rijst, couscous, quinoa, granen zoals spelt en parelgerst of noedels – net wat je over hebt van het avondeten of waar je zin in hebt. De mogelijkheden zijn eindeloos bij het samenstellen van salades.
> naar het recept: parelcouscous met geroosterde paprika en kappertjes
Stap 3: Crunch
Het is niet helemaal duidelijk waarom het zo is, maar we hebben allemaal een voorliefde voor knapperig eten. Het is vooral de lekkere crunch waardoor we maar door blijven eten als er een bak chips op tafel staat. Worden de chips slap en taai, dan hoeven we ze niet meer. Voor salades geldt daarom dat iets knapperigs ze direct naar een next level brengt. Voeg bijvoorbeeld zelfgemaakte croutons of geroosterde noten toe, maar ook met een handje verbrokkelde tortillachips, crackers of toastjes geef je je salade iets extra’s. Verpak deze apart en garneer de salade er pas op het laatste moment mee, zodat ze lekker krokant blijven.
> naar het recept: olijvensalade met tijmdressing
Stap 4: Eiwit
Om je salade lekker voedzaam te maken, kun je het beste een eiwitbron toevoegen. Hiervoor kun je prima restjes vlees van het avondeten gebruiken zoals geplukte stukjes gebraden kip, dat is ook nog eens lekker no waste. Ook gerookte vis of vis uit blik zijn makkelijke en gezonde opties. Liever vegetarisch? Een gekookt eitje of kaas zoals feta, geitenkaas, burrata of halloumi maken elke salade lekkerder. En als je all the way vegan wilt gaan, voeg dan peulvruchten en/of noten toe aan je salade. Deze zijn niet alleen rijk aan eiwitten maar ze bevatten ook veel vitaminen en mineralen.
> naar het recept: warmgerookte zalm met spinazie en dragon-yoghurtdressing
Stap 5: Dressing
Als je voor iedere salade dezelfde dressing uit een flesje gebruikt, is het niet zo gek dat ze allemaal hetzelfde smaken. Dressing is in feite het belangrijkste onderdeel van je salade omdat je hem hiermee op smaak brengt. Maak je dressing lekker zelf, zo kun je hem precies zo zoet, zuur, fris, aromatisch of pittig maken als je zelf wil. Een potje zelfgemaakte dressing kun je wel 1 week bewaren in de koelkast, dus het is de moeite waard om gelijk een grotere hoeveelheid te maken. Neem de dressing in een apart potje of bakje mee (bij een goede saladebox is deze inbegrepen) en meng hem vlak voor gebruik door de salade zodat de groenten lekker fris en knapperig blijven.