We zijn met z’n allen gek op sushi: in ieder groot dorp kun je inmiddels wel ergens sushi bestellen. Maar net als met alles uit Japan kleven er ook aan het eten van sushi vele tradities en gebruiken. Wil jij geen flater slaan en de etiquette van het sushi-eten onder de knie krijgen? Knoop dan snel deze 7 do’s & don’ts in je oren. 
sushi etiquette

Sushi etiquette

Do:

Nigiri (je weet wel, het bolletje rijst met vis erop) mag je met je vingers eten. Chopsticks not needed! Sashimi echter eet je wel met stokjes.

Don’t:

De rijst in de sojasaus dippen. Buiten het feit om dat je waarschijnlijk veel te veel sojasaus pakt, valt de rijst er ook nog van uit elkaar. Dus altijd alleen de vis in de saus!

Do:

In één hap! In principe is sushi altijd gemaakt om in één hap in je mond te stoppen. Dus geen geklieder met halve hapjes!

Don’t:

Wij wisten het ook niet, maar roer geen wasabi in je schaaltje sojasaus. Bij nigiri hoort het al tussen de rijst en de vis te zitten. Mocht je toch wat meer pit willen dan doe je de wasabi apart van de sojasaus op de vis.

Do:

De gari (ingemaakte gember) ligt er niet voor de sier! Eet hem dus vooral op tussen de verschillende sushi door, maar nooit tegelijk. Het reinigt je smaakpalet zodat je weer klaar bent voor de volgende hap.

Don’t:

Sake drinken bij de sushi. Omdat beide op rijst gebaseerd zijn, complementeren ze elkaar niet goed volgens de Japanners. Bier of groene thee is beter.
sushi etiquette