Tips voor de perfecte cheesecake

Het water loopt ons in de mond, alleen al bij de gedachte aan deze taart. Onze website staat vol met de lekkerste recepten voor cheesecake. Zo maakten we eerder al dit lijstje met 5x de lekkerste cheesecake. Tijd voor wat verdieping. Gebeurt het jou weleens dat de taart gescheurd uit de oven komt? Of dat de vulling maar vloeibaar blijft? Wij hebben dé tips voor de perfecte cheesecake. Duik de keuken in, pas de tips toe en bewaar een stukje taart voor ons…

1. De juiste temperatuur

Deze tip is misschien wel één van de belangrijkste tips voor de perfecte cheesecake. We hebben het niet alleen over de temperatuur van de oven, juist de temperatuur van de ingrediënten is minstens net zo belangrijk. Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Haal alles een uurtje voordat je begint alvast uit de koelkast. Dit voorkomt klontjes in je beslag, of erger nog, dat het gaat schiften. Later in het proces zorgt dit weer voor minder kans op scheuren in de cheesecake, maar daar vertellen we je zo meer over.

Kijk daarnaast goed in het recept op welke temperatuur de oven moet. Laat deze goed voorverwarmen, en gebruik bij voorkeur boven- en onderwarmte. Misschien een beetje voor de hand liggend, toch is dit één van de belangrijkste tips voor perfecte cheesecake.

2. Klopt niet te lang

Voor sommige baksels wil je juist wat langer kloppen zodat ze lekker luchtig worden. Bij cheesecake stop je met kloppen of mixen zodra het mengsel egaal is. Hoe meer lucht er in komt, hoe eerder de cheesecake zal barsten in de oven. Daarnaast wil je een romig resultaat, dit verpest je door te lang te kloppen.

3. Gebruik stoom

Om de perfecte cheesecake te bakken heb je stoom nodig. Sommige zweren er ondertussen zelfs bij. Denk nu niet dat je een speciale stoomoven moet aanschaffen, je zorgt namelijk zelf op een ontzettend simpele manier voor stoom. Vul een grote ovenschaal met warm of gekookt water. Zet deze helemaal onderin de oven. Het rek met de springvorm komt in het midden van de oven. Tijdens het bakken verdampt het water in de ovenschaal. Tadaa; je hebt stoom! Wij bakken geen cheesecake meer zonder dit trucje. Nooit meer scheuren in de taart met deze tips voor de perfecte cheesecake!

4. Nooit de ovendeur open

Ook deze tip voorkomt scheuren in de cheesecake. Door tijdens het bakken de ovendeur open te maken verander je plots de luchtstroom en temperatuur in de oven. Hier houdt de cheesecake niet van. Doe alleen de ovendeur open aan het eind van de baktijd. Laat de cheesecake met de ovendeur open afkoelen ín de oven. Haal ‘m er niet meteen uit, maar heb geduld. Zo koelt de taart geleidelijk af, en dat zorgt weer voor een beter resultaat.

5. Tips voor de perfecte cheesecake: geduld…

Geduld is een schone zaak. En een lekkere zaak in dit geval. Neem de tijd, bij elke stap van het recept. Nadat de cheesecake in de oven is afgekoeld heeft deze nog een paar uur nodig in de koelkast om volledig op te stijven. Het liefst laat je ‘m zelfs overnachten in de koelkast. Dit zorgt voor het beste resultaat als je de taart vervolgens aansnijdt bij de koffie of als toetje.

Aan de slag!

Cheesecake met honing

We deelden al eerder dit lijstje met de lekkerste recepten voor cheesecake. Als bonus delen we er hieronder nog twee!

Malteser-chocoladecheesecake

recept Malteser-chocoladecheesecake

Lactosevrije amandelcheesecake met limoen

tips voor de perfecte cheesecake

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief: