Op de fruitschaal, in de koelkast of op een andere donkere en koele plek: waar kan je tomaten het beste bewaren? Wij leggen het je graag uit! Het kan namelijk best lastig zijn wat nou de juiste plek om je groente en fruit in topconditie te houden. Daarom vertellen wij je waar jij jouw tomaten het beste kunt bewaren en specifiek welke plek een echte no go is. Lees dus maar snel verder!

Iedere week de beste kooktips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Tomaten bewaren

In de supermarkt liggen de tomaten bij het groente en fruit in de schappen. Ze worden dus buiten de koeling bewaart. Toch doen veel mensen dit thuis anders en leggen ze hun trosje tomaten in de koeling. Is dat de juiste plek? Zeker niet! Het beste kan je tomaten buiten de koeling bewaren. Volgens het Voedingscentrum drogen tomaten in de koeling uit en wordt de smaak aangetast. Daarbij beschadigt het velletje door de kou en hierdoor bederven ze sneller. Bewaar je tomaten dus nooit in de koelkast! Dit tast de kleur, smaak en textuur aan.

Hoelang tomaten bewaren?

Heb je je weleens afgevraagd waarom je tomaten nergens naar smaken? Als je ze in de koelkast bewaart, is de mysterie opgelost. Zelfs de lekkerste, zongerijpte tomaten veranderen in de koelkast namelijk in geur- en smaakloze exemplaren en dat is natuurlijk heel erg zonde. Verse tomaten bederven niet snel en ze rijpen na de oogst nog even na. Bewaar ze op een schaal op het aanrecht, op die manier komen ze het beste tot hun recht. Let er wel op dat je ze niet op een schaal met ander groenten en fruit. Tomaten produceren namelijk het stofje ethyleen waardoor andere groenten en fruit sneller kunnen bederven.

groenten bewaren

Lees ook: Groenten bewaren: zo houd je groenten langer fris