Advertentie
Traditie kerstdiner
De traditie om een kerstdiner op te dienen bestaat nog niet erg lang. Pas aan het begin van de vorige eeuw werd het in Nederland gebruikelijk om een kerstdiner op te dienen. Dit is een traditie die is overgewaaid uit Engeland.
Het kerstdiner is dus een Britse traditie en is in de 16e eeuw ontstaan. In haar regeerperiode gaf de toenmalige Koningin, Elizabeth I, uitgebreide kerstdiners. Tijdens zo’n kerstdiner werden – net als tegenwoordig – gasten zoals familie en vrienden uitgenodigd om te genieten van luxe eten. Het diner bestond toentertijd ook al uit meerdere gangen en en gebraden kalkoen stond ook al op het menu.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Kerstkalkoen: traditie met kerst
Net als tegenwoordig werd de kerstkalkoen aangevuld met diverse bijgerechtjes. Daarnaast werden er opvallend veel zoete gerechten aan de gasten voorgeschoteld. Suiker was in die tijd namelijk een duur, en dus luxe, product waarmee je graag je gasten verwende. Een groot stuk marsepein met een uitgebreide suikerversiering was dan ook het hoogtepunt van het kerstdiner.
> naar het recept: kerstkalkoen
Huidige traditie
Rond de 19e/20e eeuw namen steeds meer mensen de traditie van het kerstdiner over en nodigden mensen elkaar uit om samen met elkaar kerstmis te vieren onder het genot van lekker eten. Volgens de traditie van het kerstdiner zetten we nog steeds vaak meerdere gangen op tafel zoals een koud- en warm voorgerecht, een hoofgerecht en een nagerecht.
Tegenwoordig is het in Nederland ook écht traditie om te gourmetten. Benieuwd naar andere Nederlandse kersttradities? Martina zette de populairste kerstgerechten aller tijden voor je op een rijtje.
Lees ook:
Desserts zonder stress: 4x toetjes voor kerst
5x bladerdeeghapjes met kerst
Wil je je soep nóg lekkerder maken? Dit zijn de ultieme tips!
Onze tips
Tofu marineren: zo maak je tofu écht lekker
Aan de bak: dit zijn verschillende soorten deeg, bakpoeder en gist
Ouderwetse boterkoek bakken: tips en recept
Welke bloem is het meest geschikt om mee te bakken?
Zo kun je het beste salades bewaren & meenemen
De verschillende soorten peper op een rij
Geheim: dit moet je bij champagne eten!
Handig overzicht: hoeveel gram pasta per persoon?
Bestaat er ook goedkope champagne?
Zelf jus maken: het perfecte recept (met of zonder vlees)
Wat betekent brut en demi-sec bij champagne?
Do or don’t: mag ik champagne met ijs drinken?
Champagne rosé of wit: waar komt die kleur vandaan?
Paaseitjes over? Dit maak je ermee!
Aspergesoep maken: basisrecept, variaties en tips
Maiskolf bereiden: zo doe je dat
Marieke Slettenhaar
Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met een gepocheerd ei gek genoeg favoriet.