Traditie kerstdiner

De traditie om een kerstdiner op te dienen bestaat nog niet erg lang. Pas aan het begin van de vorige eeuw werd het in Nederland gebruikelijk om een kerstdiner op te dienen. Dit is een traditie die is overgewaaid uit Engeland. Het kerstdiner is dus een Britse traditie en is in de 16e eeuw ontstaan. In haar regeerperiode gaf de toenmalige Koningin, Elizabeth I, uitgebreide kerstdiners. Tijdens zo’n kerstdiner werden – net als tegenwoordig – gasten zoals familie en vrienden uitgenodigd om te genieten van luxe eten. Het diner bestond toentertijd ook al uit meerdere gangen en en gebraden kalkoen stond ook al op het menu.

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Kerstkalkoen

Net als tegenwoordig werd de kerstkalkoen aangevuld met diverse bijgerechtjes. Daarnaast werden er opvallend veel zoete gerechten aan de gasten voorgeschoteld. Suiker was in die tijd namelijk een duur, en dus luxe, product waarmee je graag je gasten verwende. Een groot stuk marsepein met een uitgebreide suikerversiering was dan ook het hoogtepunt van het kerstdiner.

> naar het recept: kerstkalkoen

kerst kalkoen

Huidige traditie

Rond de 19e/20e eeuw namen steeds meer mensen de traditie van het kerstdiner over en nodigden mensen elkaar uit om samen met elkaar kerstmis te vieren onder het genot van lekker eten. Volgens de traditie van het kerstdiner zetten we nog steeds vaak meerdere gangen op tafel zoals een koud- en warm voorgerecht, een hoofgerecht en een nagerecht. Tegenwoordig is het in Nederland ook écht traditie om te gourmetten. Benieuwd naar andere Nederlandse kersttradities? Martina zette de populairste kerstgerechten aller tijden voor je op een rijtje.

kerstdiner

Lees ook: