Verrassend vegan
Ben jij net overgestapt naar een plantaardig dieet en zie je door de bomen het bos niet meer? Geen zorgen, wij helpen je graag een handje. Er zijn gelukkig een hoop producten uit de supermarkt verrassend vegan. Je verwacht het misschien niet maar bagels en bladerdeeg uit de supermarkt zijn vaak geheel plantaardig. Hoe dat precies? Lees snel verder, wij leggen het je graag uit!
Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Brood
In veel baksels gaat boter, eieren en melk. Zo ook croissantjes, krentenbollen en zachte broodjes. Maar wist je dat de meeste broden uit de supermarkt al deze ingrediënten niet bevatten? Veel broden worden gemaakt van gistdeeg en dat is (verrassend) vegan! Check wel altijd voor de zekerheid even de verpakking. Soms wordt er wel melk(poeder), eieren, boter of L-cysteïne toegevoegd. Vooral de laatste is een instinker. L-cysteïne is een dierlijk ingrediënt dat zorgt voor luchtigheid in het deeg.
Bagels
Ook van bagels wordt soms onterecht gedacht dat ze worden gemaakt met dierlijke producten. Maar zodra je dit recept checkt, kom je erachter dat dit helemaal niet het geval is. Met ingrediënten als zout, suiker, gist, bloem, baking soda en bloem komt er geen dierlijk product aan te pas. Laat alleen het eigeel achterwege. Dit wordt soms gebruikt om de bagels net dat beetje glans te geven. Gelukkig zorgen de basterdsuiker en baking soda in het kookwater een soortgelijk effect. Deze ingrediënten geven de bagels een mooie glanzende buitenkant.
> naar het recept: zelf bagels maken
Pasta
Wie zelf weleens pasta maakt weet dat hierin ei zit. Verrassend genoeg is pasta uit de supermarkt wel vegan. Om kosten te besparen worden de eieren vaak achterwege gelaten. Bekijk de ingrediëntenlijst maar! Je zult zien dat de meeste pasta’s uit de supermarkt enkel uit (durum) tarwe bestaan.
Jam
Er wordt vaak gedacht dat jam zijn structuur dankt aan gelatine. Dit is een product gemaakt van dierlijke beenderen dat ingrediënten helpt indikken. Maar wanneer je de ingrediëntenlijst van jam bekijkt, zal je er al snel achter komen dat hier helemaal geen gelatine aan wordt toegevoegd. De structuur komt door de stof pectine. Er zit van nature pectine in de celwanden van vrijwel alle vruchten, maar de exacte hoeveelheid verschilt per fruitsoort. Appels en citrusvruchten zoals grapefruits en sinaasappels bevatten de meeste pectine; in bramen vind je veel minder pectine. Hoe meer pectine erin zit, hoe makkelijker het fruit zal geleren bij het maken van jam. Bij fruitsoorten die niet genoeg pectine bevatten moet je extra pectine toevoegen tijdens de bereiding. Dat doe je door middel van geleisuiker – een speciale suiker voor het maken van jam waar pectine aan is toegevoegd.
Margarine
Wist je dat boter en margarine twee verschillende producten zijn? Om een product ‘boter’ te mogen noemen moet er minimaal 80% melkvet inzitten. Daarom is margarine officieel geen boter. Dat komt omdat deze gemaakt wordt met plantaardige ingrediënten, en dus geen melkvet. In de volksmond wordt de term ‘boter’ vaak gebruikt voor halvarines en margarines, waarschijnlijk om het imago op te krikken van deze plantaardige producten.
Bladerdeeg
Als er een product verrassend vegan is dan is het bladerdeeg wel. Daar zit toch hartstikke veel roomboter in? Niet in de meeste varianten die in de supermarkten verkopen. Alleen wanneer er op de verpakking expliciet vermeldt staat dat het roomboter bevat, kan je er zeker van zijn dat het erin zit. Staat het er niet op dan wordt het hoogstwaarschijnlijk om kosten te besparen achterwege gelaten. Al doe je er zeker goed aan om altijd ook de ingrediëntenlijst te checken.