“Huh is er een verschil tussen vanille-aroma en -extract?” zullen sommigen van van jullie misschien wel denken. Jazeker! Beide producten gebruik je namelijk om je baksels net dat beetje éxtra vanillesmaak te geven. Maar toch verschillen deze twee producten van elkaar. Hoe en wat? Wij zochten het voor je uit!

Verschil vanille-aroma en -extract: bereidingswijze

Het grootste verschil zit ‘m in de bereidingswijze. Vanille-extract is een natuurlijk product dat van échte vanille wordt gemaakt. Het extract zit bijvoorbeeld vaak in een klein potje waarbij een vanillepeul is toegevoegd aan wat alcohol. Bij vanille-extract is de smaak van de vanillepeul in de alcohol getrokken. Dit maak je ook heel gemakkelijk zelf. Onze chef Willem legt je uit hoe je het beste doet. Met een scheutje vanille-extract voeg je gemakkelijk een flinke vanillesmaak toe aan al je baksels. Vanille-aroma, daarentegen, wordt machinaal gemaakt. De smaak is kunstmatig in een lab samengesteld. Bij de bereiding van vanille-aroma komt er dan ook geen vanillepeul aan te pas.

Verschil vanille-aroma en -extract: smaak

Doordat vanille-aroma kunstmatig wordt gemaakt, verschilt de smaak ook van echte vanille. Daarom gebruiken wij het liefste vanille-extract. Zo krijg je de allerlekkerste vanillesmaak in je baksels. Heb je dit niet in huis? Geen probleem! Een scheutje aroma doet ook zijn werk. Wel heb je in verhouding wat meer aroma dan extract nodig.

Recepten met vanille

Benieuwd geworden? Probeer dan eens de volgende recepten en kies jouw favoriet:

1. Speculaas-cheesecake

speculoos cheesecake

2. Champagnetulband

Champagnetulband - verschil vanille aroma en extract

3. Deense droomcake

Rudolph's Bakery 2: Deense droomcake

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.