Verschillende soorten paddenstoelen

Ondanks dat je ze haast het hele jaar door kunt kopen in de supermarkt of bij de groenteboer zijn ze onlosmakelijk verbonden aan de herfst: allerlei verschillende soorten paddenstoelen. Wij zetten onze favoriete soorten voor in de keuken op een rijtje, inclusief de lekkerste recepten.

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

1. Cantharellen

Verschillende soorten paddenstoelen: cantharellen

Perfect als bijgerecht bij rundvlees of wild, op je bruschetta of als onderdeel van je ragout: we hebben het natuurlijk over de cantharel. Deze trechtervormige paddenstoel heeft een oranjegele tot grijze kleur en is ontzettend populair in Frankrijk. Gelukkig wint de zwam ook in Nederland terrein en kun je hem tegenwoordig gewoon bij de supermarkt komen. De smaak is iets peperachtig. Scroll verder en bekijk alle verschillende soorten paddenstoelen.

Zeker uitproberen: knoflookcrostini met cantharellen en peterselie

2. Shiitake

shiitake

De shiitake-paddenstoel is in Azië net zo gangbaar als de witte champignon in Nederland. Je herkent hem aan zijn bruine hoed en crèmekleurige steel. De smaak is krachtig, nootachtig en kruidig. Je kunt zo ook heel goed marineren. De shiitake zuigt zich dan vol met al die lekkere smaken.

Zeker uitproberen: yakitori van shiitake met wakamesalade

3. Verschillende soorten paddenstoelen: enoki

Verschillende soorten paddenstoelen: enoki

Een favoriet onder de verschillende soorten paddenstoelen in Aziatische gerechten: enoki. Deze lange en dunne witte paddenstoel wordt door zijn uiterlijk ook wel gouden naald genoemd. Deze onbekende zwam is knapperig en ook fruitig van smaak. Perfect voor in je kommetje ramen bijvoorbeeld!

Zeker uitproberen: ramen met enoki en ei

4. Portobello

Wat is portobello?

Wist je dat een portobello eigenlijk niets anders is dan een uit de kluiten gewassen kastanjechampignon? Door zijn formaat kun je hem niet alleen verwerken in je favoriete recept, maar ook vullen met allerlei lekkers. Deze paddenstoel heeft een vrij neutrale smaak. Door zijn vleesachtige structuur kun je er bovendien perfecte vegetarische burgers mee maken. Wil je meer weten over portobello’s? Lees dan bijvoorbeeld ook eens ons artikel ‘Wat is portobello en wat kun je ermee?‘.

Zeker uitproberen: portobelloburger met krokante halloumi en rucolapesto

Nog meer verschillende soorten paddenstoelen:

5. Oesterzwam

oesterzwammen

De oesterzwam dankt zijn naam aan zijn uiterlijk. De zwam heeft een platte, oestervormige hoed, kleine steel en duidelijk zichtbare sporen aan de onderzijde. Ze zijn vaak lichtgrijzig van kleur, al komen lichtgelige varianten ook voor. De smaak is zacht en zoet. Net als de portobello heeft de oesterzwam een vleesachtige structuur, wat hem tot een geliefde vleesvervanger maakt.

Zeker uitproberen: oesterzwam-risone met saffraan en sinaasappel

6. Eekhoorntjesbrood

Verschillende soorten paddenstoelen: eekhoorntjesbrood

Eekhoorntjesbrood wordt niet voor niets de koning onder de paddenstoelen genoemd. Je kunt met deze zwam werkelijk alle kanten op. De smaak is mild en nootachtig. Ook de romige, zachte textuur valt bij veel foodies in de smaak.

Zeker uitproberen: tournedos met madeirasaus en truffel

Lees ook: