Advertentie
Van een goedgevulde soep tot een vegetarische pastasaus: we gaan maar wat graag aan de slag met verschillende soorten paddenstoelen. Zeker in de herfst krijgen we er geen genoeg van. Maar welke verschillende soorten paddenstoelen moet je deze herfst echt in je winkelmandje stoppen? Wij zetten de lekkerste op een rijtje!
Verschillende soorten paddenstoelen
Ondanks dat je ze haast het hele jaar door kunt kopen in de supermarkt of bij de groenteboer, zijn ze onlosmakelijk verbonden aan de herfst: allerlei verschillende soorten paddenstoelen. Wij zetten onze favoriete soorten voor in de keuken op een rijtje, inclusief de lekkerste recepten voor paddenstoelen bakken zodat je meteen aan de slag kunt.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
1. Cantharellen
Perfect als bijgerecht bij rundvlees of wild, op je bruschetta of als onderdeel van je ragout: we hebben het natuurlijk over de cantharel. Deze trechtervormige paddenstoel heeft een oranjegele tot grijze kleur en is ontzettend populair in Frankrijk. Gelukkig wint de zwam ook in Nederland terrein en kun je hem tegenwoordig gewoon bij de supermarkt kopen. De smaak is iets peperachtig. Scroll verder en bekijk alle verschillende soorten paddenstoelen.
Probeer eens dit recept: knoflookcrostini met cantharellen en peterselie
2. Shiitake
De shiitake-paddenstoel is in Azië net zo gangbaar als de witte champignon in Nederland. Je herkent hem aan zijn bruine hoed en crèmekleurige steel. De smaak is krachtig, nootachtig en kruidig. Je kunt zo ook heel goed marineren. De shiitake zuigt zich dan vol met al die lekkere smaken.
Probeer eens dit recept: yakitori van shiitake met wakamesalade
3. Verschillende soorten paddenstoelen: enoki
Een favoriet onder de verschillende soorten paddenstoelen in Aziatische gerechten: enoki. Deze lange en dunne witte paddenstoel wordt door zijn uiterlijk ook wel gouden naald genoemd. Deze onbekende zwam is knapperig en ook fruitig van smaak. Perfect voor in je kommetje ramen bijvoorbeeld!
Probeer eens dit recept: ramen met enoki en ei
4. Portobello
Wist je dat een portobello eigenlijk niets anders is dan een uit de kluiten gewassen kastanjechampignon? Door zijn formaat kun je hem niet alleen verwerken in je favoriete recept, maar ook vullen met allerlei lekkers. Deze paddenstoel heeft een vrij neutrale smaak. Door zijn vleesachtige structuur kun je er bovendien perfecte vegetarische burgers mee maken. Wil je meer weten over portobello’s? Lees dan bijvoorbeeld ook eens ons artikel ‘Wat is portobello en wat kun je ermee?‘.
Probeer eens dit recept: portobelloburger met krokante halloumi en rucolapesto
Nog meer verschillende soorten paddenstoelen:
5. Oesterzwam
De oesterzwam dankt zijn naam aan zijn uiterlijk. De zwam heeft een platte, oestervormige hoed, kleine steel en duidelijk zichtbare sporen aan de onderzijde. Ze zijn vaak lichtgrijzig van kleur, al komen lichtgelige varianten ook voor. De smaak is zacht en zoet. Net als de portobello heeft de oesterzwam een vleesachtige structuur, wat hem tot een geliefde vleesvervanger maakt. Ideaal voor vegan shoarma bijvoorbeeld!
Probeer eens dit recept: oesterzwam-risone met saffraan en sinaasappel
6. Eryngii (koningsoesterzwam)
De koningsoesterzwam – oftewel eryngii – gebruiken we maar al te graag in de keuken. De structuur is een stuk steviger dan bij gewone oesterzwammen, daardoor kun je ‘m gemakkelijk in zijn geheel bereiden. De paddenstoel ruikt een beetje naar amandelen en smaakt dan ook wat nootachtig. De diepe smaak komt goed tot zijn recht door de koningsoesterzwam te grillen of te bakken.
Probeer eens dit recept: gestoofde kalfswangen met eryngii en mousseline
7. Eekhoorntjesbrood
Eekhoorntjesbrood wordt niet voor niets de koning onder de paddenstoelen genoemd. Je kunt met deze zwam werkelijk alle kanten op. De smaak is mild en nootachtig. Ook de romige, zachte textuur valt bij veel foodies in de smaak.
Probeer eens dit recept: tournedos met madeirasaus en truffel
Onze tips
Tofu marineren: zo maak je tofu écht lekker
Aan de bak: dit zijn verschillende soorten deeg, bakpoeder en gist
Ouderwetse boterkoek bakken: tips en recept
Welke bloem is het meest geschikt om mee te bakken?
Zo kun je het beste salades bewaren & meenemen
De verschillende soorten peper op een rij
Geheim: dit moet je bij champagne eten!
Handig overzicht: hoeveel gram pasta per persoon?
Bestaat er ook goedkope champagne?
Zelf jus maken: het perfecte recept (met of zonder vlees)
Wat betekent brut en demi-sec bij champagne?
Do or don’t: mag ik champagne met ijs drinken?
Champagne rosé of wit: waar komt die kleur vandaan?
Paaseitjes over? Dit maak je ermee!
Aspergesoep maken: basisrecept, variaties en tips
Maiskolf bereiden: zo doe je dat
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.