Hoe kom je van een knoflookgeur af?

Je kent het vast; je hebt net de sterren van de hemel gekookt en heerlijk gegeten. Maar dan… Je vergeet even dat je nog de deur uit moet vanavond en beseft opeens dat er vijf teentjes knoflook door de maaltijd gingen. Niet alleen je adem ruikt naar knoflook, ook je handen geuren nog lekker na van het fijnsnijden van de knoflookteentjes. Wat nu?! Gelukkig verzamelden wij de beste tips tegen een knoflookgeur, van verse kruiden tot aan de juiste zeep!

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Verse kruiden tegen knoflookgeur

Heb je last van knoflookadem of wil je het voor zijn? Voeg dan flink wat verse kruiden aan het gerecht toe of kauw aan de blaadjes na het eten om je adem wat op te frissen. De etherische oliën in de kruiden zullen de knoflookgeur niet helemaal laten verdwijnen, maar hem wel veel minder sterk maken. Veel mensen vinden dat je met verse munt het beste resultaat boekt. Dit is ook niet zo gek, aangezien pepermuntolie ook toegevoegd wordt aan tandpasta en kauwgom voor een lekker frisse adem.

munt tegen knoflookgeur

Groene thee

Wetenschappers ontdekten dat groene thee goed helpt tegen de nare geur na het eten van verse knoflook. Volgens diverse studies zou het effect zelfs groter zijn dan bij munt. Groene thee is namelijk rijk aan polyfenolen, chemische verbindingen die de sterk ruikende verbindingen weer neutraliseren. Zet dus de volgende keer een lekker kopje groene thee na het eten tegen de knoflookgeur. Dat is trouwens niet alleen goed voor je adem, maar ook nog eens voor je hart en bloeddruk. Ga bij voorkeur voor losse blaadjes van goede kwaliteit en giet er nooit kokend water overheen, maar laat het eerst afkoelen tot circa 80 graden. Dat voorkomt dat de losse blaadjes direct verbranden.

RVS-zeep

Niet alleen je adem, maar ook je handen kunnen uren later nog steeds naar knoflook ruiken. Heb je na het raspen van knoflook voor in de tzatziki last van knoflookhanden? Of ruik je een dag later nog steeds dat je gisteren rauwe uien hebt gesneden? Ook daar helpt deze tip tegen!

Er zijn speciale zeepjes van roestvrij staal te koop die nare geuren na het bereiden van sterk ruikende ingrediënten zoals ui, knoflook of vis neutraliseren. Als je je handen tegen rvs wrijft, hechten de zwavelmoleculen op je handen – die de nare knoflookgeur veroorzaken – zich aan het staal. Was je handen onder stromend water met de rvs-zeep en de nare knoflookgeur verdwijnt als sneeuw voor de zon. Je koopt de zeep bijvoorbeeld hier. Heb je geen speciale zeep? Dan kun je ook met je handen langs een rvs-kom of wasbak wrijven, het effect is namelijk precies hetzelfde.

zeep tegen knoflookgeur

Koffiedik

Heb je de koffiefilter in je koffiezetapparaat nog niet vervangen? Mooi! Het koffiedik kun je namelijk gebruiken om je handen mee te wassen. Maak je handen nat en wrijf ze in met het koffiedik. Spoel je handen af onder stromend water en je zal zien dat de knoflookgeur verdwenen is. Het klinkt misschien een beetje raar, maar het schijnt toch echt te werken. Probeer maar eens uit!

Citroensap

Heb je nog citroenen liggen? Dan kun je ze gebruiken om je handen na het raspen van knoflook weer fris te laten ruiken. Controleer je handen wel vooraf op kleine wondjes, want het citroenzuur zorgt ervoor dat zelfs een klein sneetje bij contact flink gaat branden. Dan is de geur misschien wel verdwenen, maar sta je te springen van de pijn. Wrijf simpelweg wat citroensap en wat zout grondig over je handen en spoel ze af onder stromend water om de knoflookgeur of andere nare geurtjes makkelijk te verwijderen. En nee, denk nu niet meteen aan een shot tequila bij het lezen van zout en citroen…

Eet allemaal knoflook

Heb je een etentje met vrienden of een date gepland? Zorg dan dat iedereen knoflook in de maaltijd heeft zitten. Zo val je niet buiten de boot als je straks de enige bent met een sterke knoflookgeur om je heen. Misschien is het je al weleens opgevallen; op het moment dat je allemaal knoflook eet valt de geur haast niet meer op. Misschien dat je het zelf nog iets merkt, maar je tafelgenoten zullen het bij jou hoogstwaarschijnlijk niet meer opmerken. Zorg er alleen voor dat je daarna niet meer de deur uit hoeft en mensen tegenkomt die misschien geen knoflook hebben gegeten.

Aan de slag met knoflook

Nu je niet meer bang hoeft te zijn voor de nadelige gevolgen van het koken met veel knoflook, kun je lekker aan de slag met een van onze heerlijke recepten die flink wat teentjes knoflook bevatten. Eet smakelijk!

Kaas-knoflookbrood met sriracha

Dit knoflookbrood ruik je al van verre aankomen door de teentjes knoflook die je er in verwerkt. In combinatie met de pittige srirache is het een heerlijke snack voor op de borrelplank!

> naar het recept: kaas-knoflookbrood met sriracha

kaas-knoflookbrood

Traag gegaarde wittewijnkip met knoflook en dragon

Organiseer je een etentje voor vrienden of familie? Dan is dit het ideale hoofdgerecht wat ons betreft. Boordevol smaak én knoflook, al is die laatste niet te missen.

> naar het recept: traag gegaarde wittewijnkip met knoflook en dragon 

Traag gegaarde witte-wijnkip

Gebakken aubergine met sojasaus en knoflook

Met dit recept zorg je ervoor dat je aan je dagelijkse portie groenten komt. Aubergine leent zich perfect voor diverse gerechten, juist omdat het zo goed smaken opneemt. Zo ook in dit gerecht, bij elke hap proef je de sojasaus en de knoflook.

> naar het recept: gebakken aubergine met sojasaus en knoflook

Gebakken aubergine met sojasaus en knoflook

Gnocchi met knoflookboter en paarse broccoli

Wij zijn gek op de Italiaanse deegkussentjes gnocchi. Met ons basisrecept maak jij ze gemakkelijk zelf. Vervolgens kun je naar hartenlust met deze pastasoort variëren. Wat dacht je van dit vegetarische recept met knoflookboter en paarse broccoli?

> naar het recept: gnocchi met knoflookboter en paarse broccoli

Gnocchi met knoflookboter en paarse broccoli

Lees ook:

Wat is zwarte knoflook en wat kun je ermee?

WOW! Zo kun je al je knoflook in één keer pellen

Wat is het verschil tussen witte en zwarte peper?