Advertentie
Wanneer is een avocado rijp?
Let’s face it: als avocadoliefhebber heb je vast wel eens in de supermarkt in de vruchten staan knijpen om te zien of ze rijp zijn. Helaas is dit systeem niet waterdicht én bovendien niet zo vriendelijk voor je avocado. Door het knijpen kunnen er beurse plekken ontstaan en dat is zonde van mooie exemplaren in wording. Maar goed, hoe weet je dan wanneer een avocado rijp is?
Wil je ook iedere week de handigste kooktips & recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Gelukkig is er een veel betere manier om te checken of je avocado rijp is, zonder te snijden. Het geheim zit ‘m in de pit die aan de bovenkant van de vrucht zit, zoals te zien op bovenstaande foto. Aan de hand hiervan zijn er drie mogelijke uitkomsten:
Onrijp: het pitje moet je gemakkelijk kunnen verwijderen met je vingers. Is dit niet het geval? Laat hem dan nog even op de fruitschaal liggen, want je avocado is nog niet rijp.
Precies goed: komt er na het verwijderen van de pit een heldere, lichte kleur tevoorschijn? Gefeliciteerd, je hebt de avolotto gewonnen en jouw exemplaar is klaar om verwerkt te worden in een lekker gerecht. Probeer bijvoorbeeld eens deze recepten met avocado.
Overrijp: is de holte van de pit bruin nadat je hem hebt verwijderd? Helaas, dan is de avocado niet meer in topconditie en waarschijnlijk al bruin geworden van binnen. Om dit te checken, kun je ‘m altijd even opensnijden. Misschien valt het mee met het aantal bruine plekken en kun je deze wegsnijden.
That’s it! Deze truc kun je vanaf nu altijd gebruiken om te checken of je avocado rijp is zonder hem open te snijden. Enne, nu niet meer stiekem vruchten knijpen in de supermarkt, hè!
Altijd rijpe avocado’s
Overigens bestel je nu bij Crisp een handige “avocadodoos”. Hier zitten drie avocado’s in, elk met een andere rijping. Zo grijp je nooit meer mis!
Lees ook:
All about avocado: 10 feitjes over de avocado die jij nog niet kent
Dit zijn de 15 lekkerste recepten met avocado
Onze tips
Dit zijn de lekkerste seizoensgroenten in mei
High tea: 9x recepten en alle do’s & don’ts
Tofu marineren: zo maak je tofu écht lekker
Aan de bak: dit zijn verschillende soorten deeg, bakpoeder en gist
Ouderwetse boterkoek bakken: tips en recept
Welke bloem is het meest geschikt om mee te bakken?
Zo kun je het beste salades bewaren & meenemen
De verschillende soorten peper op een rij
Geheim: dit moet je bij champagne eten!
Handig overzicht: hoeveel gram pasta per persoon?
Bestaat er ook goedkope champagne?
Zelf jus maken: het perfecte recept (met of zonder vlees)
Wat betekent brut en demi-sec bij champagne?
Do or don’t: mag ik champagne met ijs drinken?
Champagne rosé of wit: waar komt die kleur vandaan?
Paaseitjes over? Dit maak je ermee!
Roxanne