Wat is agaragar?

Je koopt agaragar als een wittig poeder. De bindkracht is veel groter dan die van gelatine. Daarbij moet het ook tot een hogere temperatuur verhit worden dat gelatine voordat het oplost in water. En tot slot is de bindkracht van agaragar thermoreversibel. Dat wil zeggen dat een gelei hiermee bij opwarming weer vloeibaar wordt, en bij afkoeling weer stolt. Het is dus wel een veganistische vervanger van gelatine, maar de werking is heel anders.

Hoe smaakt agaragar?

Nu we de vraag ‘wat is agaragar’ beantwoord hebben, wil je vast ook weten hoe het smaakt. Het antwoord is vrij simpel: eigenlijk smaakt het niet echt ergens naar. Chemisch gezien is een soort suiker, dus als je een vinger doopt in de pot agaragar zal het heel lichtzoet smaken. Agaragar wordt niet gebruikt voor de smaak, maar voor het effect. Een gelei van agaragar is meestal minder gelatineus dan met gelatine – het heeft meer bite zogezegd. Ook zal de gelei iets troebeler zijn dan met gelatine.

Hoe vervang je agaragar?

Als geleermiddel kan je het natuurlijk vervangen door gelatine. Andere opties zijn pectine, tapioca of Arabische gom. Er zijn een paar redenen waarom je agaragar zou willen vervangen. Ten eerste neemt net als bij gelatine de bindkracht af; na enkele dagen zal je gelei waterig worden. Daarnaast werkt het minder goed bij zure ingrediënten. Zuren hebben de neiging de suikerketens van agaragar af te breken, waardoor ze hun bindkracht verliezen.

Waar koop je het?

In de supermarkt, bij de toko, bij de groothandel als je een pasje hebt of online natuurlijk. Het is soms even zoeken, maar over het algemeen is het goed verkrijgbaar. Let erop dat het witte poeder ongeveer twee keer zoveel bindkracht heeft als gelatine. Je hebt er minder van nodig, dus ook al is die kiloverpakking in de aanbieding, wellicht is het toch een goed idee wat minder in huis te halen.

Wat kan je er allemaal mee?

Agaragar wordt het meest gebruikt als geleermiddel in pudding, custards of andere desserts. Het is ook heel geschikt om een stevige vulling te maken voor taarten, of zelfs snoepjes. Tot slot noemen we nog een heel andere toepassing: je gebruikt het ook om bouillon te clarifiëren – dat is een duur woord voor helder maken. Natuurlijk zochten we een heerlijk recept voor je uit zodat je meteen aan de slag kan!

Dé kroontaart uit Hemelse Modder

Kroontaart

Wil je iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief: