Wat is ahornsiroop?

Misschien klinkt de Engelse benaming maple syrup je wel bekend in de oren als je de serie Riverdale hebt gebingewatchd. Maar wat is ahornsiroop (maple syrup) precies? Deze siroop wordt gemaakt van het sap van esdoorns. De bomen slaan vaak suiker op in hun wortels. In het voorjaar stroomt de suiker samen met het sap van de boom via de bastvaten naar boven. Door dit af te tappen en het te concentreren, ontstaat ahornsiroop. Canada is trouwens hofleverancier van het zoete goedje. Ongeveer 80% van alle ahornsiroop is afkomstig uit dit land. Het zoetmiddel is geschikt voor vegans en wordt dan ook regelmatig gebruikt als vervanging van honing.

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar koop je het?

Ahornsiroop is verkrijgbaar bij de grotere supermarkt. Vaak ligt het bij de stroop. Kun je het daar niet vinden? Kijk dan ook eens in het schap met biologische producten.

Hoe smaakt ahornsiroop?

Nu we je vraag ‘Wat is ahornsiroop?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe het eigenlijk smaakt. Niet alle ahornsiroop smaakt hetzelfde. Hoe lichter de kleur van de siroop, hoe zachter de smaak. Dit wordt verdeeld in graden, de A-graad (lichtbruin), de B-graad en de C-graad (donkerbruin). De donkerbruine variant bevat hints van karamel. Lekker voor over je stapel pancakes!

Hoe kan je het vervangen?

Kan je de siroop nergens vinden? Je kunt het vervangen voor agavesiroop, stroop of honing. De smaak is echter uniek en niet te vervangen door iets anders. Houd hier dus rekening mee.

Wat kun je er allemaal mee?

Wat kun je allemaal maken met ahornsiroop? De zoetigheid is de perfecte topping voor je wafels, maar kan ook gebruikt worden in heel veel bakrecepten. Zin om de keuken in te gaan? Maak dan een van deze heerlijke recepten:

1. Appeltaartje met cognac

appel cognac taart

2. Donkere en kleverige lamsbiefstukjes

lamsbiefstukjes

3. Vegan chocolade-karamelrepen met amandel & pretzels

Vegan chocolade-karamelrepen met amandel & pretzels