Wat is arachideolie?

Als je op zoek bent geweest naar een plantaardige olie, ben je arachideolie vast wel eens tegengekomen. Maar wat is arachideolie eigenlijk? Het is een van de meer smaakvolle oliën met een hoog rookpunt. De olie wordt gemaakt van pinda’s, en daar ruikt het dan ook naar. Je herkent hem aan zijn heldere, lichte kleur. Arachideolie past prima binnen een gezond dieet: het bestaat voor ongeveer 80% uit onverzadigde vetten en is rijk aan omega-9 vetzuren. Let wel op, als je een pinda-allergie hebt, moet je deze olie vermijden.

Lees ook: 10x de meest gezonde oliën en hoe gebruik je ze?

Waar koop je het?

Arachideolie is gewoon bij de supermarkt te koop. Neem maar eens een kijkje bij het schap waar ook de zonnebloemolie staat, je vindt het gegarandeerd! Overigens is het ook een goede vervanger voor zonnebloemolie.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe lang is de olie houdbaar?

Net als andere oliën, is arachideolie beperkt houdbaar. Licht en warmte versnellen het proces dus bewaar flessen op een donkere en koele plek (maar niet in de koelkast). Proef altijd even voor gebruik als je twijfelt; als de olie niet meer goed is, proef je dat meteen. Over het algemeen moet olie binnen drie maanden gebruikt worden na het openen.

Waar gebruik je arachideolie voor?

Nu we je vraag ‘wat is arachideolie?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe je hem in de keuken kunt gebruiken. Hij leent zich het beste voor frituren en bakken. Gebruik hem bijvoorbeeld om Oosterse gerechten mee te roerbakken, koekjes te bakken of om tempura of oliebollen in te frituren. Wij zijn fan van de olie in de gerechten hieronder.

Vietnamese loempia’s

De trots van Vietnam: knapperige loempia’s. Haal ze bij de toko om de hoek of maak ze zelf met dit makkelijke recept:

> naar het recept: Vietnamese loempia’s

loempia

Ontbijtmuffins

Ben jij het standaard bammetje kaas weleens zat? Geef je ontbijt een boost en maak deze heerlijke ontbijtmuffins. Gezond én lekker!

> naar het recept: ontbijtmuffins

ontbijtmuffins

Toad in the hole met rozemarijn en mosterd

Toad in the hole is een klassiek Engels gerecht. Wat het precies is en hoe je het maakt, ontdek je door op het recept te klikken!

> naar het recept: toad in the hole met rozemarijn en mosterd

Lees ook: Dit is het verschil tussen olijfolie en extra vergine olijfolie