Wat is arachideolie?

Als je op zoek bent geweest naar een plantaardige olie, ben je arachideolie vast wel eens tegengekomen. Maar wat is arachideolie eigenlijk? Het is een van de meer smaakvolle oliën met een hoog rookpunt. De olie wordt gemaakt van pinda’s, en daar ruikt het dan ook naar. Je herkent hem aan zijn heldere, lichte kleur. Arachideolie past prima binnen een gezond dieet: het bestaat voor ongeveer 80% uit onverzadigde vetten en is rijk aan omega-9 vetzuren. Let wel op, als je een pinda-allergie hebt, moet je deze olie vermijden.

Lees ook: 10x de meest gezonde oliën en hoe gebruik je ze?

Waar koop je het?

Arachideolie is gewoon bij de supermarkt te koop. Neem maar eens een kijkje bij het schap waar ook de zonnebloemolie staat!

Hoe lang is de olie houdbaar?

Net als andere oliën, is arachideolie beperkt houdbaar. Licht en warmte versnellen het proces dus bewaar flessen op een donkere en koele plek (maar niet in de koelkast!). Proef altijd even voor gebruik als je twijfelt; als de olie niet meer goed is, proef je dat wel. Over het algemeen moet olie binnen 3 maanden gebruikt worden na het openen.

Waar gebruik je arachideolie voor?

Nu we je vraag ‘Wat is arachideolie?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe je hem in de keuken kunt gebruiken. Hij leent zich het beste voor frituren en bakken. Gebruik hem bijvoorbeeld om Oosterse gerechten mee te roerbakken, koekjes te bakken of om tempura of oliebollen in te frituren. Wij zijn fan van arachideolie in deze gerechten:

1. Vietnamese loempia’s

loempia

2. Ontbijtmuffins

ontbijtmuffins

3. Toad in the hole met rozemarijn en mosterd

©️ Olive Magazine / Immediate Media Foto’s: Kris Kirkham Styling: Davina Perkins Foodstyling: Adam Bush